Första spadtaget i Palavé

Nu är arbetet i gång med att bygga upp ett nytt missionscenter i Palavé. Förutom den befintliga byggnad som redan finns på tomten, planeras ytterligare två byggnader; en för skolan och en för församlingens möten, kurser och läkarmottagning.

Platsen där sockerrörsfälten tidigare sträckte ut sig kilometervis och där invandrad haitisk arbetskraft trängdes i små barackliknande byggnader inom den dåvarande arbetsförläggningen, har idag växt till ett mindre samhälle med fler än tio tusen invånare. Sockerrörsfälten är nedlagda men fortfarande är det haitierna som genom sitt vardagsliv, sin historia och kultur präglar samhället. Fattigdomen är påtaglig och många familjer kämpar hårt för sin försörjning. Bland annat genom att sälja grönsaker och rotfrukter från det man lyckas odla fram på de små jordlotter man disponerar. En vanlig syn är haitiska kvinnor som bär omkring stora plastbaljor på huvudet fulla med kläder, klädnypor, tvålar, tvättmedel eller vad man nu kan få tag på att sälja för att få in några pesos till dagens mat.

Övervägande delen av de haitier som idag lever i Dominikanska Republiken, gör det på grund av den extrema fattigdom som drabbat Haiti. De flesta är papperslösa och saknar dokument som kan ge dem värdiga arbeten, skolgång, sjukförsäkringar etc. Flertalet av dessa familjer lämnade Haiti för flera decennier sedan, då man kom för att med machetesknivar skörda sockerrör, ett tungt arbete som ingen annan ville ha. Idag räknar man med att mer än en miljon haitier bor i Dominikanska Republiken.

Tidigare i år förvärvade Comunidad Maranata en tomt med ett mindre hus i Palavé. Förutom det redan befintliga hus som idag provisoriskt används för församlingens olika ändamål, byggs nu två nya byggnader; en för skolan och en för möten, kurser och läkarmottagning.
I mitten av september togs det första spadtaget och bygget är nu i gång. Det första som byggs, under ledning av Marceló, är en stor vattencistern, med plats för 27 000 liter vatten.

Hela projektet beräknas ta ca ett år och ge arbete åt ett tiotal personer med försörjningsansvar för ofta barnrika familjer. Tack vare gåvor som kommit in från olika håll, är idag mer än hälften av den totala beräknade kostnaden finansierad.

Skolan är igång, med tydliga säkerhetsavskärmningar från bygget. Det här läsåret med 25 elever. De flesta av barnen studerar på förmiddagarna med kusinerna Veronica och Nahdja Vidén som lärare.
Eftermiddagsgruppen ansvarar Esther Castillo för och den består av barn med olika handikapp. För en av flickorna i den gruppen har vi fått veta att det är det bästa som hänt i hennes liv. På grund av sitt handikapp har hon aldrig tidigare fått gå i någon skola. Första dagarna satt hon mest och bara strålade och försökte ”ta in” att hon faktiskt var en av alla elever i skolan. Hon kommenterade om och om igen helt överväldigad att hon nu hade skoluniform, att ryggsäcken var hennes, och att ”nu har vi lektion, och sedan har vi rast, och då ska vi fika ….och sedan har vi lektion igen”.

Flera kvällar varje vecka möbleras skolans samlingssal om till möteslokal. Då möts Palavé-församlingen antingen till bibelstudier eller väckelsemöten. Mötena är alltid välbesökta och under sommaren och hösten är det ett flertal grannar som har blivit frälsta.
Behoven är stora och vi vädjar vi till Midnattsropets läsare om förbön för församlingens mission i Dominikanska Republiken. Var även med och stöd arbetet ekonomiskt. Maranataförsamlingens pg 44 10 05-6 förmedlar din gåva. Sänd ditt bröd över vattnet, ty i tidens längd får du det tillbaka.

Föregående inlägg Diskrimineringsdrama i Trondheim
Nästa inlägg Guds stora, ofattbara nåd!

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x