Välfärdssamhällets sönderfall

Ledare av Berno Vidén

Dagligen basunerar media ut den kritiska situationen i världsekonomin. Börserna rasar och experter och analytiker gör uttalanden om att den här gången är det inga överord att påstå att hela EU befinner sig i en mycket svår ekonomisk kris. Amerikanen Thomas Friedman gav i DN den 30 augusti en träffsäker beskrivning av dagsläget:
-EU är på väg att rämna. Arabvärlden är på väg att rämna. Kinas tillväxtmodell står under press och Amerikas kreditdrivna kapitalistiska modell har fått en varnande hjärtattack och måste ändras i grunden. Att forma om en av dessa fyra, vilken som helst, är en gigantisk uppgift. Att klara av alla fyra samtidigt – när världen aldrig har varit tätare sammanknuten – är hisnande. Vi är återigen “närvarande vid skapelsen” – men av vad?
Frågeställningen återspeglar en desperat och ödesmättad verklighet. Vem kan rädda världen från total ekonomisk kollaps? Hur ska ett nödvändigt omskapande av ett mycket komplext världssamhälle se ut?
Vi kan via våra plasmaskärmar live följa de miljontals utmärglade människorna i hungerkatastrofen på Afrikas Horn. Många beundransvärda insatser görs, men världens ledande nationer har helt andra intressen som alltid ges högsta prioritet, under tiden som orättfärdighet och fattigdom obarmhärtigt skördar sina offer och klyftorna mellan fattiga och rika dramatiskt ökar.
I det högre samhällsskiktet, bland dem som har pengar att spela på börsen och placerar sina besparingar i fonder och andra värdepapper, märks idag en påtaglig oro. När helst man sätter på radion, verkar det alltid finnas förtroendeingivande ekonomiska rådgivare till hands med uppdraget att ge lugnande besked till ‘småspararna’, för att undvika det oundvikliga, att panik ska utbryta; – sitt still i båten; ha is i magen; gör inget förhastat etc.
Oron över att det man har satsat stora delar av sitt förvärvade livskapital på ska förlora sitt värde, drar ned människor i depressioner och även självmordstankar. Det är något av den oron Jesus talar om när han i sitt eskatologiska tal beskriver hur människor ska uppge andan av förskräckelse och drabbas av ängslan för det som ska övergå världen.
Se upp för materialismens bedrägliga lockelser! Låt dig inte insnärjas i sådana ‘timliga omsorger’ som binder upp och fångar människor i den snara som ska komma över hela jorden.
Jesu bergspredikan är suverän! Den himmelrikets politik som här förkunnas är väl förankrad i evigheten. Här på jorden kommer allt så småningom att förlora sitt värde. Jesus säger:

-Samla inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och där tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. (Matt 6:19-21)

Dagens Nyheter och annan profan media är långt ifrån först med att måla upp krisen i världen. Ett av våra mest tillförlitliga dokument då det gäller historia, nutid och framtid är den bok som stötts och blötts under seklernas gång – och alltid stått där med trovärdighet; Bibeln – eller Guds Ord. Daniels profetior om kommande stormakter, vilka både kommit och försvunnit, är ett exempel på Bibelns tillförlitlighet. Daniel såg ännu längre än så. En viktig del av hans profetiska förutsägelser återstår, nämligen den som handlar om just det vi ser äga rum runt hela vår värld idag; en global, tät värld med ett vilddjurs karaktär – på väg mot total kollaps.
Sönderfallet börjar inifrån, pådrivet av en fallen mänsklighets rovdjursdrifter, där njutning och vinning till varje pris ska uppnås. Global och totalitär kontroll är makthavarnas svar. Jorden vacklar och bävar och människan ropar efter en stark politisk ledare.
Bibeln svarar:

-Ty himlens krafter skall skakas. Då skall man se Människosonen komma i ett moln med stor makt och härlighet. Men när detta börjar ske, så räta på er och lyft upp era huvuden, ty då närmar sig er förlossning. (Luk 21:27-28)

Rättfärdighetens konung, Jesus Kristus, kommer!
Föregående inlägg Prisgiven mänsklighet
Nästa inlägg Jesus kommer snart!

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x