Carla 5 år

Veronica Vidén skriver från Dominikanska republiken.

Det här är Carla. Hon är en av våra nya elever i vår förskola i Palavé. Carla är en liten femårig tjej som inte riktigt får vara så liten som hon är. Livet är inte alltid lätt när man tvingas växa upp i en hård miljö med fattigdom. Carla kom ikväll för första gången på möte hos oss i Palavé. Hon kom alldeles själv, satte sig i mitt knä och somnade efter en stund…Många barn i bateyen har ingen lugn miljö där de kan känna sig helt trygga. Carla är en av dem från förskolan som vi upplever är mycket otrygg och osäker. Det visar hon genom att ofta vara aggressiv och negativ ena stunden för att i nästa söka upp ett knä och en famn där hon kan sitta och låta någon av oss hålla om henne.
Ett flertal föräldrar till barnen vi arbetar med har förvånat frågat oss varför vi inte slår barnen när de är jobbiga, när de uppför sig illa eller blir omöjliga. ”Hur gör man annars?” menar de. Detta är en bister verklighet för de allra flesta. Och ja, barnen är formade efter detta sätt att uppfostras vilket har lett till att de har upptäckt att vi är en helt annan sorts vuxna. Vi slår dem inte, vilken frihet! Inga slag, inga hot….så då släpper de loss istället. Inte helt lätt då, ska erkännas, eftersom det resulterar i att de helt släpper på allt, ofta blir ganska ostyriga och svåra. Slagsmål och svordomar är vanligt, allt det där de lär sig av de vuxna. Vi lär oss att ha livets största tålamod.
Men det är värt det, om det betyder att de kan få känna att de får vara barn en stund, om det betyder att Carla och fler med henne kan få känna sig trygga med vuxna, få slippa skrik och hot om stryk under några timmar om dagen. Och det är framför allt värt det, om de får lära känna den störste vännen som aldrig någonsin kommer att svika dem i livet – Jesus. Religionen sätter tidigt sina spår i deras liv. Om man inte är snäll straffar Gud, alla dumma barn kommer till helvetet osv….Tänk vilka tillfällen att få visa dem en helt annan bild på Jesus. Inte som en bestraffande Gud, utan som en vän som älskar dem mer än något annat och som aldrig kommer att lämna dem.

Föregående inlägg Jonathan 10 år försvann
Nästa inlägg Hälsningar från Ukraina

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x