Dagen då allt förändrades

Det handlar om en mycket speciell dag då förutsättningarna för varje människa på denna jord i ett nu förändrades. Man kan säga att det var den dagen som delade historien i två delar; ett före och ett efter.

Tänk dig in i situationen att allt du önskar av välgång och lycka helt plötsligt finns där i din väg, utan att du ens behöver anstränga dig. Eller att oro och plågor du bär på likt en tung börda, från en stund till nästa försvinner ur ditt liv. Det låter för otroligt för att vara sant, men det var faktiskt något av det som hände denna dag i historien. Dessutom var det mycket mer än så, större och ännu mer otroligt.
Mänsklighetens i särklass största problem bär vi var och en inom oss. Bibeln, Guds ord, kallar det för “synden”. Det är konsekvenserna av synden som orsakar så mycket elände och som skapar så mycket hat och orättvisor på vår jord. Vare sig vi lever i en demokrati eller i en totalitär stat så har ingen människa eller något politiskt system intill denna dag lyckats med att lösa våra djupaste problem.
Dock, en dag hände det otroliga! Gud lät i sin kärlek till oss människor sin son födas. Jesus kom till jorden, blev allas vår vän och genom sitt liv visade han att det finns hopp för varje enskild människa. Han fördömde orättvisorna och såg till den utstötte. Förtryckarna fick av honom veta att de handlade fel. De som levde i samhällets bottenskikt återfick sitt sanna värde.
Men det är mer än så. Jesus kom inte bara för att hjälpa de människor han mötte på de platser han vandrade och levde sitt liv. Han gick längre än så. Ett tag såg det ut som att hela hans liv skulle bli ett totalt misslyckande, ett fiasko. I sina bästa år, endast 33 år gammal, blir han förrådd av en av sina egna lärjungar, han utlämnas av sitt eget folk till att dödas och helt oskyldig torteras han av romerska soldater innan han förs ut till en kulle utanför staden för att där korsfästas.
Innan Jesus dör så vänder han sig till sin fader i himlen, till Gud i höjden, och utropar över sina bödlar och över alla som på olika sätt bär på skuld: Förlåt dem, ty de vet inte vad de gör! Och det är precis det som händer.
Det som mänskligt sett såg ut som ett misslyckande var i själva verket en av Gud bestämd händelse. Gud visste att enda lösningen på människans djupaste problem var att någon värdig därtill måste betala priset. En oskyldig måste ta straffet för de skyldiga. På det sättet kunde i ett nu hela mänskligheten tillräkna sig vad Jesus gjorde då han led och dog på korset. Platsen där Jesus dog heter Golgata.
Vad hände? I och med Jesu död så bar han i sin kropp alla människors synd. Jesus uppstod från de döda på tredje dagen och besegrade både synden och döden. Det stora och förunderliga är att vi inte behöver göra något för att få del av denna befrielse. Jesus gjorde allt för oss.
Som en gåva får vi ta emot ett helt nytt liv med verklig lycka. Att säga ja till Jesus är som att få slänga av sig en omänskligt tung börda och kasta den ned i ett bottenlöst hav.
Därför är dagen då Jesus gav sitt liv för dig på Golgata den absolut viktigaste dagen, den dag då historien delades i två. Vänd dig till Jesus som till en förtrolig vän och räddare. Han lyssnar och han hjälper.

Föregående inlägg Midnattsropet nr. 1 2015
Nästa inlägg Herrens påsk manar till uppbrott

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x