”Han öppnade inte sin mun”

Herodes ställde flera frågor till Jesus men han svarade inte på en enda. Guds tystnad säger något. När Gud är tyst beror det på att han förbereder för en större härlighet. 

Appell av Jonatan Rodriguez

Jag har läst Jesaja 53 om Jesu lidande:

Han hade varken skönhet eller majestät när vi såg honom, inget utseende som vi drogs till. Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande. Han var som en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi inte respekterade honom. Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi såg honom som hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg. Men all vår skuld lade HERREN på honom. Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Som ett lamm som förs bort för att slaktas, som ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun (Jes 53:2-7).

Något som har gjort mycket intryck på mig i det här kapitlet är när det står att Jesus var tyst. Profeten, inspirerad av den helige Ande, säger att han inte fick något erkännande; bara avsky och förakt. Är detta verkligen Guds verk?
Jesaja 53:10 ger svar. Ja, Herrens vilja ska förverkligas genom sin tjänare och vinna rättfärdighet åt många människor och bära deras skuld. I vers 7 står det att han blev misshandlad men att han ödmjukade sig och inte öppnade sin mun. Han var som ett lamm som förs bort för att slaktas, som ett får som är tyst inför dem som klipper det så öppnade han inte sin mun.
Nya testamentet instämmer med det profeten säger då Jesus i den slutgiltiga uppfyllelsen av denna profetia står inför Herodes. Jag undrar igen varför var Jesus tyst inför Herodes?

– Herodes ställde många frågor till honom, men Jesus svarade honom inte. Översteprästerna och de skriftlärda stod där och anklagade honom häftigt. Då fick Herodes och hans soldater förakt för honom och hånade honom (Luk 23:9-11).

Herodes ställde flera frågor till Jesus men han svarade inte på en enda. Guds tystnad säger något. När Gud är tyst beror det på att han förbereder för en större härlighet.
Vid ett annat tillfälle böjde Jesus sig ner och skrev med fingret på marken. Bibeln säger inte vad han skrev, men i det här scenariet när bibeln säger att han skrev med sina fingrar, föreställer jag mig att Jesus samtidigt bad tyst utan att öppna sin mun. Det är vad det handlar om.
När Jesus är tyst håller han på att skriva din historia. Om du känner tystnad från Guds sida håller
han på att skriva din historia. Det spelar ingen roll om människor pekar på dig, om folket anklagar dig eller hur mörkt det kan se ut. Om Gud är tyst är det för att han håller på att skriva någonting om dig i himmelen för att uppenbara på jorden.
Jesu tystnad när han stod där inför Herodes handlade om det som blivit förstört i tidens början. Han skulle genom sin död och uppståndelse vända hela världens öde och göra allt nytt. Därför skriver Paulus i 2 Korintierbrevet 5:17: – Om någon är i Kristus är han  alltså en ny skapelse. Det gamla är förbi, något nytt har kommit.
Havet kunde inte stoppa Moses. Jerikos murar kunde inte stoppa Josua. Döden kunde inte stoppa Jesus. Om du är i Kristus kommer ingenting att kunna stoppa Guds plan med ditt liv. Villigt gav han sitt liv för att möjliggöra försoning och förlåtelse för alla människor. Jesus visste att också den etiopiske hovmannen skulle läsa Jesajas profetia och bli frälst. Kristus dog med alla dina och mina missgärningar. Med alla dina sjukdomar. Han utplånade skuldbrevet som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att det spikades fast på korset. Han avklädde väldena och makterna och förevisade det offentligt när han triumferade över fienden på korset.
Korsfäst för att sätta mig fri. Halleluja! Korsfäst för att se dina bröder, systrar, söner och vänner fria. Halleluja! Jesus dog för att sätta denna världen fri. Och det är mitt budskap. Jesus lever idag, och hans önskan är att se människor bli fria. Min frid ger jag er. Inte en sådan som världen ger; jag ger er min frid. Så ta emot Jesu frid, det är allt vad du behöver! Amen.

Föregående inlägg Se, Han kommer! Är du redo?
Nästa inlägg Inget liv utan Jesus!

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x