Människor blir hjälpta

Palavé – Dominikanska republiken

I den haitiskt präglade bateyen Palavé arbetar Comunidad Maranata sedan en del år tillbaka, bland annat med att driva en skola. Palavé är till stor del bebodd av haitiska familjer varav de flesta saknar visum eller andra nödvändiga handlingar för att fritt kunna leva och bo i Dominikanska republiken. Trots att många av dem bott där i flera år och även varit gästarbetare åt statliga bolag, klassas de som om de är i transit, och lever varje dag under hot om att utvisas. 
Bara under det här årets första månad har dominikanska migrationen utvisat nästan 5 000 haitier, en verkställighet som kan äga rum när exempelvis en arbetare åker mellan sitt arbete och hemmet. Då en haitier fastnar i en kontroll ges han ingen möjlighet att åka till sin familj utan utvisas direkt till gränsen.
Flera av Comunidad Maranatas medarbetare lever på detta sätt under en ständig press. Januari 2011 intensifierades utvisningarna vilket lett till att familjeförsörjare inte vågar åka in till stan för att söka arbete.
Tack vare gåvor som kommit in har flera av våra vänner fått arbete genom missionen, vilket varit till en oersättlig hjälp. På andra bilden ovanifrån står Zebastian tillsammans med två av församlingens byggnadsarbetare, på trappan till ett hus som blir färdigt i slutet av februari månad och som då ska upplåtas för en fattig haitisk familj som idag bor i ett fallfärdigt ruckel.

Baptiste – Haiti
 

I den haitiska bergsbygden Mont-Léon, en timmes gångväg från Baptiste, finns en skola med 221 elever. Samtliga elever har fått sin årsavgift betald av Comunidad Maranata och vi har även delat ut skrivböcker, pennor och sudd till barnen. Skolan, som bilden till höger visar, består idag av plåttak och jordgolv. Föreningen som driver skolan har av kommunen fått en tomt att bygga på men saknar resurser. Var med och bidra till att fattiga familjer i Dominikanska republiken och Haiti får hjälp. Sänd ditt bröd över vattnet, ty i tidens längd får du det tillbaka. Marantaförsamlingen förmedlar din gåva. PG 44 10 05 – 6

Föregående inlägg Midnattsropet nr 5-6 2010
Nästa inlägg Den ofelbara kyrkan, del 3

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x