Blodsevangelium enda räddningen

Ledare från 1972 av Arne Imsen

Kristendom är en kamp för tron, mot ondskans andemakter. Det bör eftertryckligen sägas till dem som idag bjuder ut sitt intellektualiserade, sociala, revolutionära och politiska evangelium. De är tydligen inte medvetna om de fiender som människosläktet har. Vad är det för fiender? En del pekar på den sociala nöden och säger, att, om vi kan övervinna den nöden, kommer människan att förbättras. Man menar nämligen, att då miljön förbättras, blir också människan bättre. Bara vi kan skapa politisk rättvisa, skall tingen förändras och de mellanfolkliga problemen lösas. Sådana påståenden bara säger, att man icke är medveten om vilka fiender människosläktet har. Därför, kom ihåg, att synd, sjukdom, nöd, olycka, våndor och plågor som människosläktet upplever, har trots allt en andlig förklaring. Det finns de som säger, att vi vrider klockan bakåt, när vi börjar tala om den onda andevärlden, men den onda andevärlden är i sanning en realitet. Det heter så här:
-Ty den kamp vi hava att utkämpa är en kamp icke mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare, som råda här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarymderna.
Förklara sjukdomens orsak. Bibeln ger oss en tydlig härledning. Synden kom in i världen, och med synden kom också sjukdom och död. Synd, sjukdom och död är det triumvirat Jesus kom och tog upp kampen emot. Han lämnar icke släktet, sin egen skapelse, i denna ohyggliga tragedi, utan han kallar på släktet från solens uppgång till dess nedgång.
Från första Moseboken till Uppenbarelseboken kallar Gud på det släkte som vänt honom ryggen. Ordet säger, att han icke har låtit oss vara utan vittnesbörd. Han har uppenbarat sig, och han kallar på släktet för att återföra det till sin gemenskap. Uppenbarelsen stegras, och Jesus träder in i släktet för att ta upp kampen mot våra fiender. Synd, sjukdom och död. Men vi har stympat evangelium. Vår okunnighet har varit orsaken, och vi är väl fortfarande okunniga i mycket. Jesu seger på Golgata var inte en partiell seger. Principiellt är återlösningen ett faktum. Så småningom skall vi också se alla hans fiender lagda honom till en fotapall.
På Golgata bar Jesus inte bara synden utan också sjukdomen. Han blev gisslad. När Jesus gisslades och blodet rann från hans rygg, blev han slagen för våra sjukdomars skull. Så tar han synd och sjukdom på sig. Tänk på allt det lidande hela släktet upplevt på grund av satans ohyggliga terror. Med sina bisittare i den onda andevärlden anklagar han släktet och driver det framåt med fruktans gissel.
Människan är rädd för morgondagen, rädd för medmänniskor, rädd för sjukdom, rädd för att möta t.o.m vänner och framför allt rädd för att möta Gud, därför att man har fel uppfattning om honom. Men hör:
-Han blev slagen för våra missgärningars skull, näpsten blev lagd på honom, för att vi skulle ha frid, och genom hans sår bliva vi helade.
Det finns hälsa i såren. På korset vann Jesus en fullständig seger över alla sjukdomsmakterna.
När Jesus togs ner från korset, lades han i en grav. I realiteten skulle han ha kastats i Jimmons dal utanför Jerusalem, där alla ogärningsmän som dömts till döden genom korsfästelse kastades. Men han lades i en rik mans grav. Det är detta vi upplever, då vi blir frälsta. Då kommer vi in i den rike mannens position.
Då Jesus hade dött, gick han ner i dödsriket och tog nycklarna till döden och dödsriket ur händerna på den som hade döden i sitt våld, det är satan. ”Döden har tappat sitt välde”, pris ske Gud! Jesus gick ut från döden. Han segrade. Det står om honom, att han är den förstfödde bland allt skapat. Han var till från begynnelsen. Han är också förstlingen av de uppståndna. Han stod upp igen, gick ut ur döden och dödsriket och vann en evig seger.
Då det gäller omfattningen av försoningsverket, så är dess fiender totalt tillintetgjorda. När man i trons enfald börjar använda de enkla medel, som den heliga uppenbarelsen gett, upplever man att de representerar realiteter. I namnet Jesus ligger det makt. För det namnet måste fienden fly, sjukdom vika. Det namnet rensar upp i luftrummet, och det rensar upp i ett människobröst. Släpp in honom, och han skall driva ut hela det onda regemente som terroriserar och härjar i ditt inre!
Namnet representerar sitt värde genom blodet. Vi är tagna ur fördömelsen för alltid. Fördärvaren kan aldrig komma åt oss. Jesu Kristi blod representerar ett bestående värde. Genom det är vi köpta åt Gud, och vi är hans tillhörigheter. Genom blodet har vi fått tillträde till och möjlighet att tjäna Gud. Det innebär att våra lemmar skall ställas i Herrens tjänst, fria från alla plågoandar. Det han bar på korset, behöver ingen bära en dag till. Du kan bli fri nu!

Föregående inlägg Ondskans gåta – Hur kan Gud tillåta så mycket lidande?
Nästa inlägg Den befriande sanningen

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x