Dramatiska dagar i Dominikanska republiken

Karin Vidén rapporterar

Situationen för papperslösa haitier i Dominikanska republiken har alltid varit svår. Så gott som dagligen lever de flesta av dem med rädslan över att bli utvisade. Migrationsmyndighetens patruller ger sig systematiskt ut på stadens gator för att fiska upp så många haitier de kan hitta, och utan att ge dem någon som helst chans att förklara sig eller att kontakta sina anhöriga, forslas de till gränsen och utvisas.
Den 10 juni briserade likasom en bomb migrationsmyndighetens nya påbud: Förbjud inskrivning av illegala utlänningar i landets skolor! Karin Vidén som är i Santo Domingo rapporterar genom sin blogg Skriverier från Karibien: ”Många av dem är födda och uppväxta i landet, talar språket och ser Dominikanska republiken som sitt hemland.
För att kunna återvända hit för att återförenas med familjen, barnen, sitt hem, gäller att muta sig fram hos gränspoliser och migrationspersonal. Och det fungerar.”

Måndagen den 11 juni
Inga papperslösa barn i skolorna!
Motsvarande Migrationsverket här i landet slog till med storsläggan igår! Ett kort meddelande kablades ut om att från och med den 1 juni i år är det förbjudet för skolorna att ta emot utländska elever som är papperslösa; som saknar legal dokumentation. Skolor som bryter mot förbudet får räkna med repressalier enligt lagen. Vi och många med oss chockades inför vad detta kan komma att innebära för alla de haitiska barn som finns i landet.
Det handlar naturligtvis om haitier! Det handlar om tusen och åter tusentals barn! Det handlar om haitiska barn födda här i Dominikanska republiken utav sina papperslösa föräldrar! Det handlar om människor som ingenting har att återvända till i Haiti. De har arbetat och slitit, byggt upp den dominikanska välfärden. Extremt lågavlönat byggt vägar, broar, stora shoppingcenter….ja slitit hårt. Nu ska deras barn kastas ut ur skolorna!
Datorerna gick varma under hela dagen då vi sökte mer information och kontakter.
Tidigare utbildningsministern Milagroz Ortiz Bosch påminner om att rätten till utbildning är universell, på samma sätt som rätten till liv: ”Vi behandlar dessa barn på samma sätt som nazisterna behandlade judarna.”
Nuvarande utbildningsministern Josefina Pimentel meddelar att ett möte mellan Utbildning och Migrationsverk nu har planerats in för att reda ut frågan. Många är de reaktioner som fördömer. Många är de som nu protesterar.
Detta är inget annat än en alarmerande kränkning av mänskliga rättigheter. Ännu en gång exponerar sig Dominikanska republiken inför den övriga världen och internationella krav.
Debatten rullar vidare i media. Själv ger jag mig nu strax ut till Palavé för att ge extra stödundervisning till en grupp haitiska barn, papperslösa barn…

Tisdagen den 12 juni
Djupt allvar
Veronica ledde kvällens möte i Palavé. Som en viktig och aktuell del av mötet informerade hon tillsammans med Sean om den nya situation haitier i landet står inför. Nästan alla av oss som var samlade var haitier och alla lyssnade uppmärksamt. För många av dem är på grund av språket den snabba nyhetsförmedlingen på TV svår att uppfatta, och dagstidningar är mycket sällsynt i vardagen. Veronica bad den som hade sina papper klara att räcka upp sin hand. Ingen hand räcktes upp. Sean tog till orda och förklarade enkelt det rådande läget för att alla skulle förstå. Flera tog tillfället att fråga och fick tillfället att beskriva sin egen svåra situation.
Vi upplever ett djupt allvar inför kommande tider. Ansvaret som församling gentemot barnen och ungdomarna. Ansvaret för familjer som hamnar i mycket svåra livssituationer. Vi försöker nu att på olika sätt hjälpa och stötta dem som behöver få ordning på sina dokument; få fram födelseattester, stämplar osv. Allt för att om möjligt få en fortsatt möjlig fristad för sig och sina barn här i landet, utan att behöva leva som jagad och utanför i det land dit de tagit sin tillflykt.
Vi avslutade mötet i bön till Gud! Händer lyftes och tårar föll…

Onsdagen den 13 juni
Åtgärden uppskjuten!
Migrationsverket fick tillfälligt backa! Trycket blev uppenbarligen för stort! Just nu åtminstone. På väg genom stan idag möttes jag av feta tidningsrubriker vid varje gatukorsning: ”Åtgärden att förbjuda inskrivning av illegala i skolorna skjuts upp.”
Reaktionerna från både landets egna, samt internationella grupper och organisationer gick inte att bara förbise.
Vi hade kontakt med UNICEF Sverige under gårdagen, vars uppgift är arbeta för att barnkonventionen efterlevs, och de såg mycket allvarligt på situationen. ”Stater har skyldighet att inte behandla barn olika. Barnkonventionen ska gälla oavsett om det rör sig om barn ifrån Dominikanska republiken eller Haiti.” I morse fanns en artikel publicerad där UNICEF varnade migrationsverket för att genomdriva vad de påbörjat.

Onsdagen den 13 juni
Korruptionen drabbar
Nu är det förstasidenytt i landets alla morgontidningar: De 54 000 utländska barn som finns i landet är välkomna till skolan, med eller utan födelseattester eller annan dokumentation! Åtminstone ett tillfälligt beslut.
De kom för länge sedan, togs emot, fick arbeten, ja fick ett liv här i landet. Åren har gått. Många år. De haitier som idag är av den äldre generationen arbetade ute på sockerrörsfälten. De bodde i bateyerna. De som bor i landet idag har nattvaktsjobb, vägarbetsjobb, byggjobb och de har visat sig vara mycket dugliga och uthålliga arbetare. Extremt lågavlönad arbetskraft, men för dem och deras familjer ingav det nya landet ändå hopp om en framtid. En framtid med tak över huvudet och mat för dagen. En framtid där barnen, den nya generationen, är de som ska få ta del av vad de själva aldrig fick.
Nu får de enligt lag inte arbeta utan tillfälligt visum i passet, något de till stora kostnader tvingas förnya varje år. Tungt  för redan mycket ansträngda ekonomier. Utlänningen tvingas att betala dyrt för att extremt lågavlönat få arbeta i landet.
-Det finns lagar, utropar ett nu frustrerat migrationsverk, som tillfälligt fått backa för alla barns rätt att få studera.
Korruptionen vid gränsen är utbredd. Det är där det börjar, hos migrationen vid gränskontrollen. Spelet om vem som ska dra fördelar av människors utsatthet. Människor på flykt från fattigdomens och misärens Haiti används som brickor i ett mycket avancerat ekonomiskt spel. Inom kort, förmodligen ännu ett drag….!

Föregående inlägg Studentprotester den 11 juni
Nästa inlägg Ondskans gåta – Hur kan Gud tillåta så mycket lidande?

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x