Befrielse från skuld

Vittnesbörd av Asta Olausson

Att få äga Jesu kärlek i sitt hjärta är obegripligt stort, en hemlighet som bara människor som upplevt det kan förstå. Man kan komma in i ett kristet möte och lova Gud och helt plötsligt känner man en glädje inombords som börjar porla och man börjar fröjda sig. Den som inte känner Jesus kan omöjligt förstå detta. Orsaken till att vi kan känna den här glädjen och kärleken är att Jesus älskar oss. Medan vi fortfarande var syndare gav han sitt liv för oss just för att han älskar oss. Han gav oss av sin kärlek i våra hjärtan. Utan Jesu kärlek är ingenting värt något.

Av de båda rövarna som hängde på varsin sida av Jesus då han korsfästes, så vädjar en av dem till honom innan dödsögonblicket. Den andre rövaren däremot förkastar honom. De levde samtidigt med Jesus i Jerusalem och de hade säkert stött på honom många gånger och hört det budskap som han förkunnade, ett budskap som är mer än bara ord.
Tänk på den dödsdömde som tog emot Jesus. Det måste ha funnits ett frö som grott i hans hjärta. Han kanske var med den gången då en grupp religiösa kom till Jesus med en kvinna som skulle stenas för att hon uppenbart begått äktenskapsbrott. Enligt lagen var hon skyldig att bli stenad. Kvinnan var totalt förnedrad och hon hade fråntagits all självkänsla. Hon hade ingenting att säga sig själv till godo. Hon var inget annat än en sopa i människors ögon, värd att stenas.
Men då vänder Jesus på hela situationen och säger:
– Den som är utan skuld, kasta första stenen.
Jesus vänder skulden från kvinnan till dem som står redo att döma henne. Alla gick skamsna bort, eftersom ingen människa är utan skuld.
Ett av vår tids största problem är att människor är så skuldtyngda.  Man söker befrielse från sin skuld i allt mellan himmel och jord. Man söker njutning och förnöjelse för att bli fri från skuldkänslan. Men glöm inte att Jesus är den som kan befria dig från din skuld.
När Jesus tillsammans med de två rövarna hängde på korset så blev han hånad av den ene. Den andre rövaren däremot insåg vad det var att befinna sig i samma hopplösa situation som kvinnan som skulle stenas. Han var också dömd till döden och det var för sent att bli benådad. Men han hade en förlåtande Jesus där vid sin sida, och han sa till honom:
-Jesus, tänk på mig när du kommer till ditt rike.

Vilket uttryck för en sann längtan efter befrielse! Jesus svarar honom:
– Idag ska du vara med mig i paradiset!
Rövaren visste om alla sina brott och att han inte var värd ett ruttet lingon. Han hade inte förtjänat något gott. Det fanns inget i hans liv som talade för att vara värdig Jesu fräls-
ning. Tvärtom så var han den sista man kunde tänka sig ha gjort sig förtjänt av barmhärtighet. Rövaren kunde inte heller lova att om han räddades så skulle han bättra sig och aldrig mer synda, aldrig mer stjäla utan bara göra gott. Hans tid hade gått och det fanns inte längre tillfälle för bättring.
Men Jesus tog emot honom precis sådan han var. Så gör Jesus med oss när vi kommer till honom. När vi tackar honom för att han befriar oss från synd och skuld så säger han till oss:
– Idag ska du vara med mig i mitt rike. Det är nåd!

Föregående inlägg Midnattsropet nr 4 – 2012
Nästa inlägg Samtidigt… 40 000 kr i vite för familj i exil

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x