De statslösa (1)

Text: Berno Vidén

Dominikanska myndigheter transporterar dem till gränsen där haitiska myndigheter vägrar ta emot dem.

Från missionsfältet i Dominikanska republiken nås vi ständigt av rapporter. Församlingens utsända missionärer arbetar oförtröttat vidare med att nå fram till många fattiga människor med evangelium. Med Palavé som bas når arbetet ut till flera olika områden. Ett stort fokus läggs på barnens situation. På flera olika platser arrangeras barnmöten och skapande aktiviteter. En av eldsjälarna i det arbetet är Ilennia Ureña, en ung dominikansk syster som flyttat in i missionscentret i Palavé för att på heltid arbeta tillsammans med missionärerna. Ilennia är också med och bespisar de 120 barnen som kommer tidigt på morgonen för att äta frukost i missionscentret.
En svår situation för många av våra vänner i Palavé är landets nya migrationslagar. I september 2012 fällde landets konstitutionsdomstol en dom som kom att utlösa en lavin av oro för de nästan en miljon haitier som lever och bor på dominikanskt territorium. Enligt den domen blev över en natt fler än 200 000 dominikaner med haitiska rötter fråntagna sitt medborgarskap. Under ett par års tid har man sedan startat och genomfört en normaliseringsprocess där de som tidigare haft dominikanska födelsehandlingar skulle ges en chans att återfå sitt medborgarskap. För de flesta av dessa många gånger fattiga och utsatta personer har kraven på att få fram nödvändiga dokument varit alldeles för höga. Många har inte ens tilldelats födelsehandlingar, trots att man är född och uppväxt i landet.
Nu har tidsfristen gått ut och dominikanska myndigheter har börjat utvisa alla utlänningar som saknar legal status att befinna sig i landet. Totalt handlar det om minst en halv miljon människor. Flertalet av dem kommer från Haiti och tvingas återvända dit. Men de som trott sig vara dominikaner och som inte känner till något annat fosterland har ingenstans att ta vägen. Dominikanska myndigheter anser att de är haitier och transporterar dem till gränsen allt medan haitiska myndigheter vägrar ta emot dem, eftersom de anser att de är dominikaner. Med andra ord är de statslösa.
I Palavé har vi många haitiska vänner som på olika sätt deltar i missionsarbetet. De är nu utvisningshotade. Några har familj i Haiti, andra har absolut ingenstans att ta vägen. För dem är Haiti ett okänt land. Veronica Ureña rapporterar följande i en vädjan om förbön:

Föregående inlägg De statslösa (2)
Nästa inlägg ”Nästa strid blir om religionsfriheten”

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x