Julens budskap handlar om rättfärdighet

Ledare: Berno Vidén

På självaste Nobeldagen avkunnade Svea hovrätt en dom i en lång segdragen tvist orsakad av Gotlands kommun, där en omänskligt hårt drabbad familj står i fokus. Det handlar om Domenic som den 25 juni 2009 brutalt och våldsamt, mot alla gällande mänskliga rättigheter och lagar, separerades från sin familj. Familjen befann sig efter flera månaders noggrann planering ombord på ett flyg som skulle ta dem till mamma Annies hemland Indien. Det var sommarlov och Domenic hade länge sett fram emot att få åka och träffa alla sina kusiner och övrig indisk släkt och vänner.
Vad familjen inte visste var att Gotlands kommuns övernitiska socialtjänstemän samtidigt planerade att omhänderta Domenic, då de ansåg att hans föräldrar, Christer och Annie, inte tog hand om honom på rätt sätt. Då socialkontoret insåg att familjen var på väg att lämna landet larmades polisen. Flyget som redan hade taxat ut från gaten vände tillbaka och där väntade poliser med dragna pistoler, redo att med våld rycka en av händelsen skräckslagen och gråtande Domenic från sina föräldrar. Polisen försäkrade dock inför föräldrarna att Gotlands socialtjänstemän, som också fanns på plats i ett angränsande rum, ville träffa Domenic i enrum, och att det endast skulle ta ett par minuter innan de sedan skulle återförenas. De pressade föräldrarna gick med på polisens krav, men; nu inleddes ett långt, obeskrivligt lidande som skulle föra med sig många traumatiska upplevelser för hela familjen. Istället för att lämna tillbaka Domenic till föräldrarna så kidnappades han så fort han befann sig utanför deras synfält och sattes på ett flyg till okänd ort.
Bakgrunden till hela denna horribla historia är att familjen valt att bedriva hemundervisning för sin son, ett då helt lagligt alternativ till den allmänna skolan. Någon annan direkt orsak för ett omhändertagande fanns inte!
Nu väntar en fjärde jul utan att familjen får fira tillsammans. Gotlands kommun vill permanenta skillsmässan genom att frånta Annie och Christer vårdnaden. Svea hovrätt fällde sin dom den 10 december och förordnade en advokat att utöva vårdnaden om Domenic. I domen finns även en formulering som styrker att huvudmotivet för omhändertagandet var familjens hemundervisning: ”Särkskilt all-varliga är, enligt hovrätten – – – som bl. a. fick till följd att Domenic fråntogs möjligheten till skolgång och utsattes för social isolering från andra barn i samma ålder.”

Som en julhälsning till Midnattsropets läsare framförs här en vädjan om förbön och omtanke för Domenic och hans familj. De är utsatta för värsta sortens rättsövergrepp och står maktlösa inför sociala myndigheters ageranden. Midnattsropet har följt deras fall under tre års tid och trots en inledande objektiv inställning till omhändertagandet, med misstankar om missförhållanden och eventuellt missbruk inom familjen, har det inte gått att hitta ett enda litet spår av något som skulle kunna motivera och ännu mindre rättfärdiggöra att Domenic på detta obarmhärtiga sätt kidnappats från sina föräldrar. Tvärtom; alla utlåtanden och vittnesmål från tiden innan omhändertagandet berättar om en levnadsglad och harmonisk pojke som föddes in i och växte upp i en lycklig familj som älskar och gör allt för sin son. Under rättegången framkom tydligt hur Annie och Christer gett Domenic sju friska och fina år – innan allt på ett ögonblick raserades.

Hur det är möjligt att familjen tvingas utstå denna outhärdliga pina, med myndigheter som gömmer sig bakom socialtjänstlag och LVU-förordnanden, är svårt att förstå. Men en dag ska rättfärdigheten segra! Gud kommer en dag att skaffa rätt åt de betryckta. Psalmisten skriver att Gud skall frälsa de fattiga och krossa förtryckaren! (Ps 72:4)

Föregående inlägg Ett stort tack till alla som varit med!
Nästa inlägg Midnattsropet nr 6 – 2012

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x