Senaste nytt från missionsfältet

Maranataförsamlingens arbete i Dominikanska republiken och Haiti  går vidare. Här presenteras några glimtar. (Bildreportage. Beställ tidningen för att se bilder.)

I Dominikanska republiken har församlingen helt nyligen byggt färdigt ännu ett hus till en haitisk familj. Det är småbarnsmamman Soila som tillsammans med sina två barn Caroline 4 år och Jeremias 2 år nu flyttat in. I ett och samma område finns nu fyra hus där lika många familjer fått hjälp med bostad. På bilden till höger är församlingen samlad till invigningsfest.

Soila kommer från Haiti och är nära släkt med en familj vars barn var några av de första som gick i församlingens skola i Palavé. Sedan flera år tillbaka arbetar Soila med frukostserveringen och barnverksamheten.

En ny spansk barntidning som blivit omtyckt är ”Den gode Herden”. Veronica Ureña, som har gjort tidningen, såg behovet av att sätta något meningsfullt i händerna på barnen. Första numret har delats ut både i Las Palmas och i Palavé. Snart finns tidningen även på haitisk kreol.

Varje vardag mellan kl 8 och 10 serveras frukost till många barn i Palavé, en hjälp som visat sig vara mycket värdefull. Det finns alltför många barn som lever under så fattiga omständigheter att de aldrig kan äta frukost hemma. Som ett direkt resultat har vi sett hos de barn som får sin frukost, att de blivit gladare, och klarar av sina studier bättre. Just nu planerar församlingen för att bygga om och göra både matsal och serveringsutrymmen större, och räknar med att därigenom kunna servera frukost till omkring 100 barn.

Vissa lördagar besöker hjärtläkaren Doris Diaz Palavé, främst för att bistå många av bygdens äldre patienter med hjärtproblem. Hjärtmediciner är livsnödvändigt för många men tyvärr alldeles för dyrt och svårt att få tag på. Av de patienter Doris tar emot i Palavé skulle många inte ha överlevt utan den hjälpen. Här får de sina hjärtmedciner och rådgivning helt kostnadsfritt.

Rapport av Sean Ureña:

I början av februari gjorde vi en tredagarsresa in i Haiti för att besöka vänner i Baptiste och Mont-Leon. Med på resan hade vi mediciner till den lokala kliniken i Baptiste, material till skolbarnen i Mont-Leon och annan hjälp till olika speciellt utsatta familjer.
Den kubanska läkaren Beatrice Zaldivar, som vi känner från tidigare resor, arbetar i kliniken som ligger mitt i samhället Baptiste, tillsammans med en läkare från Ecuador, och de var mycket glada för medicinerna vi hade med oss. Då vi kom till kliniken var det många patienter där och läkarna hade inga mediciner att ge dem. Hjälpen vi hade med oss kom alltså i rätt tid.
Vi besökte flera behövande familjer, bland annat en man som varit förlamad under en lång period. Tack vare den hjälp han och familjen fått har han kunnat uppsöka läkare och fått vård. Idag kan han gå med hjälp av käppar.
Drygt fem kilometers promenad upp i bergen från Baptiste ligger det lilla samhället Mont-Leon. Skolan där har idag nästan 500 elever och alla dessa barn får hjälp av Comunidad Maranata så att de kan studera gratis. Vid det här tillfället hade vi med oss olika skolmaterial.
Rektor Luka Pierre framförde ett stort tack från skolan:
– Alla elever är mycket glada över allt som de får ta emot från våra vänner i Maranataförsamlingen.
Skolan saknar fortfarande lokaler och bedriver sin undervisning under plåttak som skydd mot sol och regn, som vi allteftersom kunnat hjälpa dem med att förbättra.Föräldrakooperativet som driver skolan har en tomt de kan bygga på, men platsen är svårtillgänglig för större bygginsatser. Detta är ett böneämne.
Just nu är det problem med skördar som slagit fel på grund av den pågående torkan. Så gott som alla som bor i Baptiste är för sin överlevnad beroende av vad de kan skörda på sina små åkrar.
Det var en välsignad resa och vi vädjar om fortsatt förbön och hjälp till det haitiska folket.

Föregående inlägg Filadelfiaförsamlingen i Mindre Asien – 40 år
Nästa inlägg Teologer för och emot Nazismen

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x