ÖVERVAKNINGEN – ett tidstecken

Text: Emanuel Johansson

Edward Snowden fick tillfällig asyl i Ryssland. Detta gav Putin politiska poäng samtidigt som Obama återigen tvingas förklara sig för Europa och andra länder inför den fortgående strömmen av avslöjanden som Snowden tillhandahåller media. Nu visar det sig också att Sverige med FRA är mer involverat än vad som tidigare varit känt.

I oktober i år publicerade The Guardian uppgifter om att 35 världsledares telefoner övervakats av NSA. (The Guardian 25 oktober) Det mest uppmärksammade övervakningsoffret är Tysklands förbundskansler Angela Merkel vars telefon ska ha varit övervakad. Merkel som är uppväxt i ett Stasikontrollerat DDR, reagerade starkt och hänvisade till att amerikanska och tyska soldater kämpar och dör tillsammans i Afghanistan, och sa vidare: ”Då ska man inte behöva oroa sig över att man övervakas av våra allierade”. (SvD 25 Oktober)
I Storbritannien får premiärministern David Cameron stark kritik av människorättsorganisationer för att ha uppmanat medier att inte publicera känsligt material. (TT 29 oktober)

Sveriges Fredrik Reinfeldt tiger solidariskt och efter ett EU-toppmöte meddelade han att Sverige inte ansluter sig till den tysk-franska anti-spionagepakten. (SvD 25 oktober) Har denna hållning med Sveriges, enligt The Guardian, nära spionsamarbete med Storbritannien att göra. Eller känner sig Reinfeldt medskyldig genom FRA som under stor debatt röstades fram i riksdagen 2008.
Detta har i dagarna fått stor uppmärksamhet då nya avslöjanden genom Snowden visar att Sverige varit NSA till stor hjälp genom FRA:s övervakning av ”ryska mål”. Sverige förklaras vara särskilt intressant som samarbetspartner på grund av den digitala hörbarheten av rysk datatrafik som passerar Östersjön och Sverige ut till hela västvärlden.
Enligt uppgifter som Expressen fått del av var den ryska flyganfallsövningen i påskas riktad mot Lovön där FRA har en anläggning. (Expressen 9 december)

Men försvarsminister Karin Engström säger att övervakningen i detta sammanhang är helt naturlig och nödvändig. (Aftonbladet 5 december)
Här hör vi helt andra tongångar än exemplet med Merkels förväntan på sina ”allierade”.
Vi ser hur världen delas upp i det världsomfattande digitala informationskriget som pågår för fullt och frågan om övervakningen hamnar alltså mellan om det är  nödvändigt och helt naturligt eller förkastligt och ämne för oro.
När Amerikas president Barack Obama besökte Sverige i somras fick han frågan om den digitala övervakningen. Obama beskrev hur underrättelsearbetet tog ordentlig fart efter 11 september 2001, att USA besitter oerhört stor kapacitet på området, men att myndigheterna inte alltid borde avlyssna i vilken omfattning som helst bara för att de kan det. Han sa också att lagstiftningen på området kanske inte är anpassad till den nya verklighet som det digitala samhället medfört.
Med andra ord är det upp till var och en att lita på att storebror, i detta fall USA:s underättelsetjänst, nu med Svenska FRA som lydig medhjälpare, inte lyssnar på det som inte är nödvändigt av en eller annan orsak.
Att hörbarheten från människors digitala aktivitet är stor är ett faktum. Detta gäller såväl för toppolitiker som för folk i allmänhet, och bland dem som lyssnar finns många fler än FRA och NSA. Skillnaden är att majoriteten internetanvändare litar på och har accepterat den omfattande övervakningen som sker från privata sektorn medan många fortfarande ställer sig tveksamma till myndigheters tillgång till informationen. Att annonsföretag, handeln, nöjesbranschen med flera, har tillgång till i stort sett all information om individen är accepterat. Försäkringsbolag, arbetsgivare och bostadsföretag är på god väg medan förväntningarna fortfarande är att myndigheter ska hålla för öronen. Snowden med flera visslar dock om att så inte är fallet.
Om all information om alla finns tillgänglig väcks flera allvarlig frågor. Idag sägs övervakningen från myndigheter särskilt rikta sig mot uttryck beteenden och åsikter kopplat till terrorism, eller brottslighet. Vilka uttryck, beteenden och åsikter räknas som ”fel” imorgon.
Idag är de största aktörerna och ägarna till information om jordens befolkning kommersiella företag. Vem kontrollerar denna information imorgon.
För den bibeltroende uppstår också frågan om vi finner något om detta i det profetiska ordet. Jag sitter inte inne med ett fullödigt svar, men helt klart är att för ett globalt världsrike likt det som talas om i Upp 13 blir en total övervakning av människorna en nödvändighet.
Nu visar det sig att den tekniska utvecklingen får människor att förhålla sig till en total övervakning som något naturligt.(se artikel i MR nr 3 2013)

Med det perspektivet är utvecklingen vi bevittnar ett starkt tidstecken som talar om att tiden är kort och att Jesus kommer snart!Föregående inlägg Ut ur prövningen – bort från vreden
Nästa inlägg Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x