Klimatförändringar gör Sudan obeboeligt

Ledare av Berno Vidén

En osmaklig skylt om att personer som röstat på Sverigedemokraterna inte är välkomna prydde en svensk restaurang. Reaktionerna var blandade. Några påminde om 30-talets skyltar som avvisade judar. Faktum är att hela världen är en enda stor exkluderande klubb där merparten av invånarna inte är välkomna. Speciellt de fattiga drabbas.
Sudan riskerar att bli det första obeboeliga landet på jorden. Torka, sandstormar och en alltmer utbredd öken är resultatet av de svåra klimatförändringar som stora delar av Afrika drabbats av. Forskare räknar med att temperaturen kommer att öka med tre grader Celsius inom några decennier, vilket i sin tur kommer att göra stora landsdelar av denna väldiga kontinent obeboeliga.
Sudan befinner sig redan idag i akut krisläge och många fattiga och utsatta sudaneser tvingas att fly. Vart ska landets 40 miljoner invånare ta vägen? Europas murar reser sig obarmhärtigt upp och stänger gränserna för den alltmer okontrollerbara invandringen. Under parollen att vi måste bevara vår identitet och kultur blir den rika världen alltmer exkluderande.
Det som förra året omtalades som den största flyktingvågen sedan andra världskriget kommer att liknas vid en rännil när folkmassorna från länder i ett uttorkat Afrika börjar vandra norrut för sin överlevnads skull.

I Sverige varnas ofta för invandringen och dess konsekvenser. Landet är på väg att förlora sin svenska identitet. Kritik riktas mot den som på något sätt uttrycker stöd för att ta emot fler flyktingar. Men det Sverige vi är vana att se; historiskt, kulturellt och religiöst, kommer aldrig mer att bli vad det varit. Religiöst är det redan flera decennier sedan landet valde en annan väg som lett till att Sverige idag – utan nämnvärda protester från kristenheten – blivit ett av världens mest sekulära länder. Självklart slår en sådan utveckling hårt tillbaka. Det finns få andra länder, om ens några, där exempelvis barnen är så ideologiskt utsatta mot allt vad kristendom heter.
Tiden går inte att backa och vi lever idag i det bibeln beskriver som Apokalypsen – den absolut sista tiden innan Jesus kommer tillbaka! För den kristna församlingen handlar det inte om att genom politiskt engagemang försöka rädda en eller annan kultur. Vi har ett långt större och globalt uppdrag: presentera Jesus för alla människor! Många av dem vi möter i Sverige idag har inte haft en chans att höra evangelium i sina hemländer. Idag finns de mitt ibland oss. Faran för Sverige är inte islamisering men däremot en ljum kristenhet.

För över ett år sedan förändrades svensk politik från öppna hjärtan till stängda gränser. I dagarna förlängdes gränskontrollerna med id-tvång och situationen för flyktingen blir alltmer katastrofal. Samtidigt lever vi med paradoxen att den svenska välfärden till stor del är uppbyggd på andra länders bekostnad. Vi ger en krona i bistånd men tar tillbaka minst fem gånger mer, exempelvis genom orättfärdig vapenexport. Finns det snart något land i världen vars väpnade konflikter inte har tillgång till svenska vapen?
Människor flyr krig och terror, men också svältkatastrofer orsakat av det som idag anses vara mänsklighetens största hot: klimatförändringarna. Hela världen ropar efter fred och rättvisa, i längtan efter ett slut på allt lidande orsakat av egoism, hat och orättvisor.
Europeiska kommissionen rapporterar om hur svensk ekonomi präglas av robust ekonomisk tillväxt. Svensk levnadsstandard kräver 4,2 jordklot! Så krass är verkligheten. Samma källa anger att hela EU:s ekonomi fortsätter att växa. Men frågan är för vilka?
Det finns lagar om sådd och skörd. Jesaja skrev på sin tid: Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet utmärkte henne och hennes döttrar. Och hon hjälpte inte den nödställde och fattige. På grund av att man inte osjälviskt delade med sig av sitt överflöd så slog olyckan tillbaka. Hela landet blev utarmat. På liknande sätt är Sverige på väg att få betala ett högt pris för den moraliska och ekonomiska skuld vi bär på. Välfärden har redan börjat slå över i ofärd för många utsatta grupper inom det svenska systemet.

Men redan här och nu finns det en annan väg än den som handlar om dem och oss – fattig och rik. Jesus talade för snart två tusen år sedan om en bättre politik än den som förkunnas från Bryssel; nämligen himmelrikets politik. Om Jesus är Herre i ditt och församlingens liv så är högsta prioritet att göra vad vi kan för att utöva och visa på Guds rättfärdighet. Att dela med sig åt den nödställde och öppna för flyktingen är en självklarhet för den kristne.

Föregående inlägg Varningarna nådde fram
Nästa inlägg Midnattsropet nr 6 2016

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x