Sök först Guds rike

Appell av Roger Lindroos

Jesus säger i bergspredikan: ”Därför säger jag er: Bekymra er inte för ert liv, vad ni ska äta eller dricka, eller för er kropp, vad ni ska klä er med. Är inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Far dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: Inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står på ängen och i morgon kastas i ugnen, hur mycket mer ska han då inte klä er? Så lite tro ni har! Bekymra er därför inte och fråga inte: Vad ska vi äta? eller: Vad ska vi dricka? eller: Vad ska vi klä oss med?” (Matt 6:25-31)
Vi kan tänka: vad bra, Gud löser de här bekymren för oss. Men jag tror inte att det är riktigt så. Jag tror han vill säga att vad vi ska äta, dricka och kläda oss med, inte är målet med våra liv. Hur vi ska överleva är inte det stora. Det står nämligen längre fram: ”Sök först efter hans rike och hans rättfärdighet så ska detta andra tillfalla eder.” Hur ska vi göra det? Det kanske inte finns en självklar manual om hur vi ska göra det. Men ett är säkert; vi måste söka Guds rike och hans rättfärdighet. Hur det tar sig uttryck i våra liv, får Gud visa.

Vi vet inte hur det kommer att bli med allting och hur vår framtid kommer att se ut, men det jag hoppas är att det som vi har funnit ska få bevaras. Min önskan är att inte tappa det här med att söka Guds rike först, och vad det innebär. Att det får bli en verklighet också i mitt liv och att det får vara drivkraften. Vad är det att söka Guds rättfärdighet i den här tiden? Ett svar är att i allt söka Gud.
Jag var med om en händelse hemma, en situation som blev väldigt prövosam, men mitt i det jobbiga så fick jag uppleva hur man kan gå starkare ut ur situationen. Kanske det finns saker som syns oklart för oss men som senare blir klara, när Gud kanske tillåter saker hända som inte är så roliga. I svåra situationer får vi söka Gud. När vi inte ser någon utväg, så får vi ropa till Gud i vår nöd. Jag tror att Gud kommer svara oss, och han kommer att leda oss rätt. Det kan vara så att vi kanske gör fel val men låt det verkliga bekymret vara att söka Guds rike först, och hans rättfärdighet. Då löser sig det andra också som inte är det primära målet med våra liv.

Föregående inlägg Levande kristendom
Nästa inlägg Vägen

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x