Kuba: Ramón och Adya har suttit fängslade i tio månader

Den kubanske pastorn Ramón Rigal och hans hustru Adya Expósito har varit fängslade i snart tio månader. Pastorsparet dömdes till två respektive ett års fängelse efter att ha tagit sina barn Rut och Joel ut ur den statliga skolan, på grund av att Rut utsattes för våldsam mobbing.
Familjens hem var också där församlingen kom tillsammans, och innan föräldrarna fängslades var det fler än 30 personer som kontinuerligt samlades, berättar Rut för Diario de Cuba: ”Idag kommer inte lika många och de som samlas gör det i olika hem.”
Husförsamlingar eller cellgrupper är sedan 90-talet vanligt förekommande bland många församlingar på Kuba. Under svältåren efter Sovjetunionens fall kom många till tro och den snabba tillväxten av evangeliska grupper rymdes inte i de kyrkor som fanns i landet. Myndigheterna svarade med att förbjuda att hundratals kubaner öppnade sina hem för husmöten, dock utan framgång. En av husförsamlingarnas ledare, Orsin Vila, fängslades 1995 och dömdes till 18 månaders fängelse för ohörsamhet då han vägrade stänga dörrarna till sitt hem.
Flera av vännerna i Rigals församling började att hemundervisa sina barn med hjälp av Hebron, en internationellt erkänd internetskola från Guatemala. Undervisningen som är godkänd i länder som USA och Kanada, är förbjuden på Kuba, där hela utbildningssystemet strikt följer det kommunistiska partiets marxistiska ideologi.
”När jag träffade pappa i januari så hade han magrat men vigören fanns där” berättar Rut som precis har genomgått prov i skolan som bevisar att hon utan svårighet har kapacitet för högre kurser i landets utbildningssystem.
(Källa: Diario de Cuba)

Föregående inlägg Snart kommer Jesus!
Nästa inlägg Den röda tråden

Relaterade inlägg

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Expósito, Guantanamo, Kuba, har suttit fängslad snart i ett år på grund av att hon och hennes man Pastor Ramón Rigal hemundervisat sina två barn Rut och […]