Missionsrapport från Dominikanska republiken

Text: Zebastian Vidén

Här på missionsfältet i Dominikanska republiken har de senaste dagarna nyheterna från grannlandet Haiti upptagit det mesta av våra tankar. Drygt 11 år efter att den ödeläggande jordbävningen ägde rum i januari 2010 så drabbades alltså landet återigen av en jordbävning. Denna gång något starkare än sist, men inte lika central.

I skrivande stund är det bekräftade dödstalet uppe i drygt 2200 människor. Det är svårt att omfatta vad detta folk får genomlida. Dessutom så drabbas landet av ihärdiga regn nu till följd av den tropiska stormen / depressionen Grace.

I Palavé där vi befinner oss, i utkanten av huvudstaden Santo Domingo, har det också regnat kraftigt till följd av de bägge stormarna Fred och Grace som har passerat oss. Längre västerut i landet rapporteras om översvämmade floder och kanaler, och folk varnas för att röra sig i riskområden. (Också delar av huvudstaden har drabbats av översvämningar med evakuering av familjer som följd.)

För några veckor sedan upphörde de utegångsförbud som varit gällande till följd av pandemin. Först när jag kom hit till landet så gällde förbudet från kl 18 till kl 05, senare flyttades det till kl 22, för att nu alltså vara helt borttaget.

Landet har under sommaren kampanjat ganska intensivt för att alla ska vaccinera sig. Och det verkar ha gett resultat, folk låter vaccinera sig med både en, två och tre doser. Men fortfarande är det många som inte är vaccinerade alls.

I de flesta köpcentrum och liknande allmänna platser står det en vakt vid ingången och mäter besökare och kunders temperatur så fort man ska in, samt kontrollerar att man bär den obligatoriska ansiktsmasken. (Även om en vakt vid ett tillfälle mätte min temperatur med en avstängd termometer – mest för syns skull.)

Vi har nu under en period inbjudit till möten varje lördagskväll. Det har varit väldigt välsignat. Syskonen kommer och är delaktiga på olika vis. Några medverkar med sånger, andra berättar om något de varit med om, och ytterligare andra ber. Allt till Guds ära.

Senaste lördagen var situationen i Haiti ett ständigt återkommande böneämne under mötet. Många av syskonen i församlingen är ju haitier och har familj och vänner där.

Vi hade även glädjen att kunna ha en läkarmottagning i lördags. Dr Dory Diaz kom körande från Villa Mella där hon bor, och under några timmar kunde vi ta emot en skara patienter som brottades med olika slags krämpor och sjukdomar.

För ett par veckor sedan så bjöds det in till en veckas barn- och ungdomsaktiviteter. Det var Esther Melo som tillsammans med några till hade anordnat och inbjudit. Om allt går enligt planerna fortsätter vi med samlingar för barn och ungdom varje vecka framöver.

HAITI 
Förödelsen efter jordbävningen i Haiti är enorm. Enligt UNICEF har fler än 600 000 människor drabbats. Antalet konstaterat döda är i skrivande stund 2 207 och fortfarande saknas närmare 350 personer. Så många som 12 000 är skadade och behöver sjukvård. Fler än 60 000 bostäder förstördes. Samtidigt fortsätter skrupellösa ligor att härja i landet som under en lång tid varit utsatt för gatuvåld och kidnappningar av främst utländska medborgare. Media rapporterar om hur t.o.m. hjälptransporter har rånats och läkare som arbetar med att vårda skadade från jordbävningen kidnappats.
Föregående inlägg – Min bön är att kunna fortsätta arbeta till dess att Herren tar mig hem.
Nästa inlägg Ropa med ett hjärta och en själ: – Se, brudgummen kommer!

Relaterade inlägg