Jesus manar gott för oss!

Appell av Ulf Östeby

Ulf Östeby besökte storfamiljen i Skälby där han deltog i ett möte med sång, cittraspel och en väckande appell som vi här publicerar.


Vi ska läsa ett ord från Markus evangelium:

När Herren Jesus hade talat till dem, togs han upp till himlen och satte sig på Guds högra sida. Och de gick ut och predikade överallt, och Herren verkade tillsammans med dem och bekräftade ordet genom de tecken som åtföljde det.

Mark 16:19-20

Det är så underbart att tänka på varför Jesus togs upp till himmelen. Viktiga saker var i görningen som skulle påverka också oss som lever i den yttersta tiden. Det första jag stannat inför är vilken maktposition det var när Jesus satte sig på Faderns högra sida. Vi läser i Psaltaren om när Fadern säger till vår Herre: “Sätt dig på min högra sida tills jag har lagt dina fiender dig till en fotapall.” Tänk att alla de som är våra fiender, hela satans här av onda andar och änglar som gör allt vad de kan för att skada oss, de kommer att läggas under Jesu fötter. Redan nu får vi trampa dem under våra fötter, ty vi följer Jesus och går fram med honom i segertåg. Då har fienden ingenting att sätta emot, för Jesus vann en seger på Golgata som är fullständig och som gäller för tid och evighet. Därför får de onda makterna känna av att de är i underläge redan här och nu.

Om vi ser ut över världen kan det se ut som att den onde gör mycket, men låt oss inte glömma bort att vår Far i himmelen, han gör också mycket genom sin helige Ande och genom sin församling. Överallt där det finns en människa som älskar Jesus, där går vi fram i segertåg. Det står så underbart i en sång som vi sjunger ibland: “Framåt blott till seger underbar, Han är trofast som oss kallat har. Själv han går framför oss alla da’r. I hans namn finns härlig frälsning.”

Vad viktigt det är att Jesus får vara den som går framför oss. Det är alltid farligt när man ska försöka ställa sig själv framför Jesus. Det står i en översättning om Marta att hon vid ett tillfälle ställde sig framför Jesus och började klaga på sin syster. Så vill inte Gud att vi ska göra. För det första ska vi inte ställa oss framför Jesus, utan han ska i allt vara den främste. När han är den främste, då är det istället så att vi får följa hans spår.

När jag var liten var jag väldigt säker på mig själv och övertygad om att jag visste det mesta och bestämde så mycket jag kunde, och det gick ju inte alltid så bra. Men kan ni tänka er att det som varken rektorer, lärare eller poliser kunde åstadkomma – en gång hade jag faktiskt problem med polisen – det gjorde Gud då han började tala till den unge pojkens hjärta. Jag var i tioårsåldern och började förstå att det fanns någonting som var ännu större än att jag skulle vara den främste. Det var att Jesus skulle få vara den främste, och att jag istället skulle följa honom.

Trots att jag var bara tio år så blev ändå mitt liv förvandlat. Det var ett nytt liv som började i och med att jag inte bara såg Jesus som en fantastisk person, och att jag inte bara visste att han var Guds son i himmelen, utan att han också fick bli min Herre. Precis som det står: “Om du med din mun bekänner Jesus vara Herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, då blir du frälst.” Det var precis vad jag fick vara med om, att Jesus fick bli Herre. Det är underbart, och det håller att leva på genom hela livet.

Jesus har en ställning av makt i härligheten i och med att han har satt sig på Faderns högra sida. Med den makten vill han också bistå oss och ge oss kraft. Det står att “Herrens ögon överfar hela jorden, för att han med sin kraft skall hjälpa dem som med sina hjärtan ger sig hän åt honom”. Låt oss vara med i den skara som helhjärtat ger sig hän åt honom. Då kommer han med sin kraft att bistå oss i vilket sammanhang vi än hamnar i. Jesus har fått sig given all makt i himmelen och på jorden.

Sedan står det också att Jesus säger: “Såsom min Fader har överlåtit konungslig makt åt mig, så överlåter jag konungslig makt åt er.” Tänk, vilka ord! Det är därför vi kan vittna om Jesus och förkunna Guds ord. Det är därför vi kan be för sjuka, lägga händerna på dem, smörja dem med olja och Ordet säger då att de ska bli friska. Det är därför som till och med de onda makterna får backa när det kommer en människa som älskar Jesus, för vi är på den segrandes sida. Vi är mer än segervinnare! “Seger vi vinner och mer än det, och därför i tro håller ut”, sjunger Torvid Pedersen i en av sina sånger.

I och med att Jesus satt sig på maktens högra sida så har han utgjutit sin Ande över oss. Det är något som Jesus tar upp som en avgörande sak när han går till Fadern; att Anden ska kunna komma till oss. Jag har undrat varför inte Anden kunde komma så länge Jesus var här, och jag tror att jag förstår vad det beror på. Det står ju om Jesus att han alltid lever för att mana gott för oss. På samma sätt står det om den helige Ande, att han manar gott för oss med outsägliga suckar. Fadern ville alltid ha någon som manar gott för oss där inför tronen. Så när Jesus hade intagit sin plats på Faderns högra sida, började han sin tjänst. Det står att han lever för att alltid be för och vädja för de heliga, för dig och mig.

Tänk att Jesus ber för oss. Det betyder också att när vi lyfter fram våra böneämnen inför Gud, sådant som vi förstått att vi behöver Guds hjälp med, då är vi inte ensamma utan vi är i gott sällskap. Jesus ber för oss hos Fadern, och i våra hjärtan kommer Anden vår svaghet till hjälp. När vi inte vet hur vi ska be så kommer han till vår hjälp och leder oss. Det kan vara både i tungotal, i tal med förståndet och vi kan be efter Guds vilja och efter Guds ord och veta att nu händer det saker. Jesus har intagit sin plats för att kunna be för oss.

Vi läste tidigare hur Jesus satte sig på Faderns högra sida i höjden. Har ni läst om hur det var med Stefanus när han skulle stenas? Han säger: “Jag ser himlen öppen och jag ser Människosonen stå på Guds högra sida.” Tänk att Jesus, den mäktigaste av alla, hade rest sig upp när hans tjänare blev stenad. Jesus stod redo att ta honom i sina armar. Jesus hade själv en gång ropat till Fadern: “Fader, i dina händer befaller jag min ande.” Nu stod Jesus med sina händer redo att ta emot sin tjänare. Skulle någon av oss hinna dö innan Jesus kommer, då vet vi att han står redo med sina händer och tar emot oss. Då kan vi sjunga som Kåge Sjölin: “Skall jag än läggas i mullen, störer ej detta mitt hopp. Nej, det ska grönska på kullen, tills jag förklarad står upp.”

Tänk vad underbart att Jesus är på Faderns högra sida och han har säkert många gånger genom historien rest sig när han har sett att hans vänner här på jorden far illa. När du och jag är i svårigheter så har vi en förebedjare som alltid lever och manar gott för oss.

Sedan har vi det underbara med att Jesus gick till Fadern, nämligen att det visar oss som följer honom vilken väg vi ska gå. Om Jesus blev uppryckt till Fadern, då är det klart att vi också ska bli det. Har vi hunnit dö då kommer våra kroppar att få liv igen. Den här kroppen, oavsett hur mycket den har multnat, så har Gud koll på varenda atom som finns. Och det står att den här kroppen är ett frö till den nya härlighetskroppen. Tänk vad underbart det är när Paulus i 1 Korintierbrevet 15 talar om kroppen som ett frö till den nya härlighetskroppen. Vid Jesu ord, överängelns röst och Guds basun, kommer de som har dött i tron att stå upp, och hela den frälsta skaran kommer att förvandlas. Då klarar vi himmelsfärden lika bra som Jesus gjorde. Det står ingenstans att Jesus innan han hade sin förhärligade kropp steg upp från jorden till himlen, utan först fick han den nya, förhärligade kroppen. Han skulle i allt bli oss lika. Vi skulle få gå den väg som han gick.

Det kommer en dag när våra kroppar kommer att förvandlas och då klarar vi hur varmt eller kallt det är i rymden som ingenting. Vi lyfts upp med en kropp som Jesu kropp, den som gjorde att han plötsligt kunde stå bland sina lärjungar. Det står inte att han svävade utan det står att han stod mitt ibland dem och sade: ”Frid vare med er.” Tänk att vi får dela den hälsningen när vi träffas som Guds barn idag. Vi får hälsa varandra med frid, såsom Jesus hälsade, och så vet vi att det har betydelse, för han är vår frid. Att Jesus gick till Fadern, det visar att han också ska komma igen, som han säger: “Om jag än går och bereder plats åt er, skall jag komma tillbaka och ta er till mig, för att ni skall vara där jag är.”

Jag är så glad och tacksam över att tillhöra den skara som är på väg till himlen, som får stå inför tronen och lovprisa Gud och Lammet för den frälsning som Jesus vann på Golgata. Jesus kommer snart! Han själv har banat vägen och gjort i ordning boningarna, så att allt är redo för oss när vi ska stiga in där i härligheten, och så ska vi alltid få vara hos Herren.

Föregående inlägg Glömmer vi evangeliet i förkunnelsen?
Nästa inlägg Familjen Kalmykovs vittnesbörd från kriget i Ukraina

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x