Den helige Ande – en gåva

Appell av Robin Vidén

“Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?” Paulus fråga i Apostlagärningarna 19:1-2, var oerhört viktig. Vi är människor med kropp, själ och ande. När vi läser Bibelns första kapitel står det så här:

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet (1 Mos 1:1).

Det är angeläget med Anden – och Anden i våra liv; till liv och pånyttfödelse. Det är ett under. Asta vittnade [se föregående sida] om mörkret som var i hennes liv, men så kom ljuset och Guds Andes omedelbara svar i hennes hopplösa situation. Frågan Paulus ställde till de tolv som var samlade var angelägen: Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?

Hebreerbrevets författare skriver: ”… den som kommer till Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom” (11:6). Gud älskar varje individ och han är mer angelägen om att ge ett svar på din och min situation än vi är benägna att vilja fråga honom. Han svarar upp i vår situation och våra tillkortakommanden. I begynnelsen heter det: “Varde ljus!” Och det blev ljus (1 Mos 1:3). Anden i dig och mig när vi kommit till tro är så omedelbar och direkt att den öppnar det himmelen för oss. Vi får direktkontakt.

“Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?” Frågan är angelägen för oss alla. Vid ett märkligt tillfälle blickade Hesekiel ut över en tom öde öken där allt andades död. Förruttnelsen hade gått så långt att det bara fanns torra ben där. Kapitel 37 beskriver händelseförloppet:

Herrens hand kom över mig, och genom Herrens Ande fördes jag bort och sattes ner mitt i en dal som var full med ben. Och se, de var alldeles förtorkade. Han sade till mig: ”Människobarn, kan de här benen få liv igen?” Jag svarade: ”Herre Gud, du vet det.” Då sade han till mig: ”Profetera över dessa ben och säg till dem: Ni förtorkade ben, hör Herrens ord.” Så säger Herren Gud till dessa ben: Se, jag ska låta ande komma in i er så att ni får liv. Jag ska sätta senor på er och låta kött växa ut på er och täcka er med hud och ge er ande så att ni får liv. Och ni ska inse att jag är Herren” (Hes 37:1-6).

“Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?” Det kan vi säga Amen till. Det har skett. Anden är angelägen om att möta varje människas behov, svårigheter och tillkortakommanden. Anden ger också skydd och beskärm. Har du kommit till tro på Jesus så har du en mur omkring dig. Ett skydd i denna tid och värld.

När de två första människorna drevs ut ur Edens lustgård så står det att keruberna vaktade vägen till livets träd. Livet med Jesus är som att kerubhärligheten är närvarande i ditt eget liv. I vår vardag skyddar han dig och mig från främmande krafter som vill beröva oss livet och få oss på andra tankar. Guds Ande är som en mur omkring oss, för Gud är angelägen och han har lagt ner evigheten i människans hjärta. Inte endast åttio år i tiden och sedan är det slut. Guds Ande har genom det enkla Ordet förvandlat mitt liv.

I Lukas evangelium läser vi om Jesus när han i sin hemstad Nasaret får Jesaja bokrulle i sin hand:

I Andens kraft återvände Jesus till Galileen, och ryktet om honom gick ut i hela området. Han undervisade i deras synagogor och fick lovord av alla. Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han som han brukade till synagogan. Han reste sig för att läsa ur Skriften, och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade rullen, fann han stället där det står skrivet:

Herrens Ande är över mig, för han har smort mig till att förkunna glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren (Luk 4:14-19).

Jesus sa: Herrens Ande är över mig. Frågan Paulus ställde var: Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro? Vi är födda ovanifrån genom Anden och Ordet.

Hela Bibeln avslutas med ord som beskriver den kärleksfulla närvaron och dess uttryck för enhet mellan himmelens Gud och människosjälen, som är det älskade Lammets hustru:

Och Anden och bruden säger: “Kom!” Och den som hör det ska säga: “Kom!” Och den som törstar ska komma, och den som vill ska fritt få ta emot livets vatten (Upp 22:17).

Från och med Skriftens första blad, till och med det sista, möter vi detta himmelska Kom!

I Johannes 14:16 säger Jesus:

“Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare …”

Vem behöver hjälp? Människor behöver hjälp. Det finns inget som kan skingra mörkret i människans liv.

“… som ska vara hos er för alltid: sanningens Ande. Världen kan inte ta emot honom, för världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, för han förblir hos er och ska vara i er. Jag ska inte lämna er faderlösa, jag ska komma till er.”

Hjälparen! Hugsvalaren! Tröstaren! Vi går igenom så många olika faser i våra liv. Genom Anden får vi uppleva kraften mitt i svårigheterna. Tröstens Gud har lovat att förbliva i dig och mig och aldrig överge oss. Ingen kan jämföras med Jesus i trofasthet.

Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro? De som lyssnade till Paulus tog emot och lät döpa sig. Aposteln lade händerna på dem och de tog emot Anden. Jesu blod renar från all synd. Pärleporten är öppen och den har aldrig stängts sedan Jesu seger på Golgata seger över synd och död.

Himlarna är skapade för jorden, jorden är skapad för människan och människan för att Gud vill bo där. Gud skapar genom blodet och i kraft av det han har fullbordat på korset – möjligheter till gemenskap för människan. Dödens krafter gav vika när han öppnade vägen in i himlen. Allt mörker och all hopplöshet genomled Jesus, och därigenom öppnade han livets port, och livets väg. Våra namn blev inskrivna i livets bok.

Evangelierna berättar om ett tillfälle då det var trängsel kring Jesus och helt plötsligt säger han till lärjungarna: ”Vem rörde vid mig?” Lärjungarna sa att det är många som rört dig, det är en sådan trängsel här. Men Jesus sa igen: ”Vem rörde vid mig? Kraft gick ut från mig.”

Det var en kvinna med behov och längtan som i desperation sökte upp Jesus och sa till sig själv: ”Bara jag får röra vid hörntofsen av hans mantel, blir jag frisk.” Herren vet, känner och möter upp behoven när vi minst anar det.

Vi ser här samma förutsättningar från honom som sade, och det vart, som bjöd och det stod där. Våra namn är uppskrivna i Livets bok och han känner oss var och en. Vi har berörts av honom personligen och han söker att beröra människor med liv, gemenskap och kraft.

Guds Ande är mer än ord och ger läkedom där inget hopp finns, kraft när vi är svaga, hopp när vi är modlösa, tröst när vi är tröstlösa. Anden försvarar oss när vi inte har något att sätta emot och han kommer den arme och svage till hjälp.

”Om Anden från honom som uppväckte Jesus från de döda bor i er, då ska han som uppväckte Kristus från de döda också göra era dödliga kroppar levande genom sin Ande som bor i er” (Rom 8:11). Han bor i oss var och en. Fadern verkar, Sonen verkar och Anden verkar ett och detsamma. Han lever och bor i våra hjärtan.

Föregående inlägg Mitt val är gjort

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x