Missnöjd Bodström

Text av Berno Vidén

Trots Högsta Domstolens klara besked om att religions- och yttrandefriheten inom Europa står över svensk lagstiftning, vilket ledde till en friande dom i fallet Åke Green, arbetar våra folkvalda politiker vidare med att trotsigt försöka hitta lösningar för begränsning av rätten till biblisk förkunnelse.

I protest mot den friande domen angående de falska anklagelser om hets mot folkgrupp som riktats mot Åke Green, interpellerade Yvonne Ruwaida (mp) och Börje Vestlund (s) till Justitieministern i syfte att ytterligare åtgärder måste vidtas.

Under frågestunden i riksdagens plenisal vädjade justitieminister Thomas Bodström om största försiktighet för att inte regeringens uppenbara intentioner ska leda till en strid med Europakonventionen. Han påminner om att han inte i sitt ämbete bör uttrycka åsikter som strider mot grundlagsskyddade rättigheter, för att i nästa ögonblick öppet deklarera missnöje över Åke Greens friande dom:

– Jag kan utan några som helst problem tala om vad jag tycker om Åke Greens uttalanden. Jag tar bestämt avstånd från allt. Det är fullständigt förkastligt att uttrycka sig på det sätt som Åke Green har gjort.

Han går även ett steg längre i sin missnöjesyttring och uttrycker en förhoppning om att i framtiden få igenom en mer verksam lag:

– Det är trots allt jag som tillsammans med många andra som har varit med och drivit igenom lagen. Vi har arbetat mycket med det. Vi har naturligtvis en stark önskan att det ska kunna dömas på det sätt som vi själva vill.

Källa: Riksdagens interpellationer 2005/06:163 och 169 om översyn av lagstiftning kring hets mot folkgrupp.

Föregående inlägg – Jag är glad över erfarenheten
Nästa inlägg Tillflykten bland bergen (Del 1)

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x