Ett träd planterat vid vattenbäckar

Vittnesbörd av Gertrud Johansson

Den här världens furste försöker få oss tillbaka in i all den där smutsen som vi lämnade då vi blev frälsta. Vi ska gå en annan väg, leva ett annat liv. Vi har ett annat mål, en annan önskan och längtan i vårt liv, att förverkliga något helt nytt, med evighetsvärde.

Nu för tiden hör man i kristenheten förkunnelse om, att när man blivit frälst kan man fortsätta sitt liv som det var förut, och så har man frälsningen som en sockertopp på livet. Det där stämmer inte. Vårt liv är radikalt förändrat efter frälsningen; vi har blivit omvända och går en annan väg. Det innebär en stor och radikal förändring i våra liv. Annars är det ingen sann frälsning och omvändelse. Vi måste lära oss förstå och genomskåda när vi hör en sådan förkunnelse. Gud är den som har berett frälsning för oss, han har gett oss Jesus. Jesus har gett oss nytt liv. Vi har fått ett hopp, ett evigt liv. Det är så värdefullt, stort och fantastiskt, och nu får vi vandra som visa människor,  på ett sätt så att vi verkligen tar vara på det liv som vi har fått. Det  kan gå illa om vi inte förstår dessa ting. Då kan vi bli bedragna av den här världens furste, som försöker få oss tillbaka in i all den där smutsen som vi lämnade då vi blev frälsta. Vi ska gå en annan väg, leva ett annat liv. Vi har ett annat mål, en annan önskan och längtan i vårt liv att förverkliga något helt nytt, något som är av evighetsvärde. Vi ska inte låta oss bedragas att fortsätta med det smutsiga som man sysslar med i världen.

Jag ska läsa några verser ur Psalm 1 som talar till oss så oerhört starkt.
I första versen läser vi säll – alltså salig. Vi vill väl alla vara saliga? Vi vill väl ta vara på den salighet vi har fått?
-Säll är den man som icke vandrar i de ogudaktigas råd och icke träder in på syndares väg, ej heller sitter där bespottare sitta.
Här handlar det om vad vi icke ska göra. Vi ska inte vandra i de ogudaktigas råd längre. Och vi ska inte träda in på syndares väg. Och vi ska inte sitta där bespottare sitta. Var sitter de? Vi ska inte sitta där de är. De säger: Jesus kommer inte. Det ser ni väl. Allting har varit sig likt sen världens begynnelse, ingenting händer! De talar otro, att han inte kommer. Men vi vet att han kommer! Vi ska inte sitta tillsammans med dem, vi ska inte ha gemenskap med människor som säger på det sättet. Vad har vi med dem att göra? Vi kan vittna för dem att Jesus kommer snart, om att vi fått ett nytt liv. Men jag ska inte sitta där och ha gemenskap med dem. Jag vill att det liv jag har fått av Jesus ska växa. Det är inte fråga om någon gärningslära eller lagiskhet; att så här måste man göra och så här för att bli frälst. Nej, frälsta har vi blivit på grund av nåd. Jesus har frälst oss!
I den lekamliga världen vet vi att en del barn kan vara väldigt välartade och lydiga, de äter den nyttiga maten och växer upp och blir starka och friska. Andra kan vara olydiga, springa bort. De kan äta väldigt onyttiga och olämpliga saker. De kan ge sig iväg dit de inte borde vara. Det kan gå väldigt illa för barn som gör på det sättet. På samma sätt är det med de andliga barnen. Om man inte lyssnar till varningens röst, om man inte lyssnar till förmaningarna, om man inte hör på de råd som vuxna erfarna människor ger, så går det illa i det andliga livet. Vi ska växa oss starka genom att ta emot vad Han har att ge.
Vad vi framför allt behöver, är att bli uppfyllda av den helige Ande. Men då måste vi befinna oss där Guds Ande verkar. Då måste vi sitta där med vår kropp, vara där Guds Ande är å färde, där Guds Ande verkar. Därför är det så viktigt att gå till varje möte, varje samling och ta vara på allt för att få detta. Visst kan Guds Ande vara var som helst, men den största sannolikheten är väl att du blir döpt i den helige Ande där Guds folk församlas och beder, sjunger och prisar Herren! Det är inte särskilt troligt att du blir fylld av den helige Ande när du sitter framför TV:n hemma, eller om du sitter i biografsalongen eller någon annanstans;  där bespottare sitta. Du bör inte sitta där. Vill du bli fylld av den helige Ande, så måste du sitta där Guds Ande är verksam. Då kan du få ta emot och bli fylld av honom, därför att ditt handlande, vart du går, visar vad du vill ha. Vill du ha Guds Ande, då går du dit Guds Ande är verksam. Vill du bli fylld av Honom, ja, då sitter du där Guds folk är och prisar Herren! Då kommer ditt andliga liv att växa sig starkt.

Du och jag har ansvar för vad vi gör. Vi har hört citeras ”Frambär era kroppar som ett levande, heligt, Gud välbehagligt offer”. Din kropp måste gå dit där du ska vara, din kropp måste vara med där du ska vara när du blir fylld av Honom. För det är genom din kropp du ska kunna göra Guds vilja. Kallelsen till dig är individuell, men Guds plan för dig har med helheten i församlingen att göra. Guds plan för dig är underbar. Om du börjar med detta, om du säger nej till allt det andra, går bort ifrån de vägar där bespottarna går, där ogudaktiga befinner sig. Om du går bort ifrån de vägarna, och istället söker Herren, då kommer du att få smak på det nya livet. Du kommer att uppleva att du vill ha mer och mer av det himmelska manna som har en så fin smak. Den framträder så småningom när du blir avvand allt det andra som har förstört dina smaksinnen. För allt det du får i världen fördärvar ditt smaksinne, men börjar du äta av det himmelska mannat, så kommer ditt smaksinne att bli helat, och du vill ha mer och mer av Jesus. Han har en underbar plan för dig. Kom in i den!

Måtte vi alla bli fyllda av den helige Ande och få växa till och förverkliga Guds vilja som han har tänkt. Han har en plats och en plan för dig i sitt verk. Han är så underbar, och du får lära känna hans vägar och gå på dem. Det står att vi ska fly bort ifrån syndarnas väg. Men det står också att den är säll som har sin lust i Herrens lag och tänker på hans lag både dag och natt.
– Han är såsom ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i sin tid, och vars löv icke vissna; och allt vad han gör, det lyckas väl.
Detta kan bli din verklighet. Du kan växa dig stark i Herren. Det beror på dig själv, vad du söker i ditt dagliga liv. Se till att du är där Guds Ande är verksam. Herren har lovat oss den helige Ande. Ingen är utanför, alla kan få ta emot den helige Ande till uppfyllelse, andedop och ett överflödande liv. Det finns där för dig! Amen.

Föregående inlägg – Kan en människa stå rättfärdig inför Gud?
Nästa inlägg Bön i Jesu namn!

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x