– Kan en människa stå rättfärdig inför Gud?

Appell av Michael Hafsahl

Idag är det exakt 24 år sedan jag blev döpt. Det var sommarkonferens, jag hade blivit andedöpt torsdag kväll, och blev döpt lördag kväll. Jag är så glad för att frälsningen håller. Det man har i Kristus är något alldeles underbart som inte världen på något sätt kan förstå eller greppa tag i. Man måste själv komma till Jesus och uppleva frälsning. Uppleva vilken underbar kraft det finns i Jesu namn.
Om jag gick ut på gatan och frågade de tio första människorna jag mötte vad de har för uppfattning om de kristna – om jag då förutsätter att de människor jag möter inte är kristna, så tror jag de kommer att säga: – Jag tror de har det ganska tråkigt.  Det är så mycket lagar, bud och regler. Om man ska vara en kristen, så finns ingen glädje kvar. Många har den uppfattningen om oss kristna, vilket är en total missuppfattning!
I Apostlagärningarna läser vi om Filippus som fick fly från Jerusalem. Han kom ned till Samarien, och   predikade Kristus för samarierna. Resultatet av hans predikan läser vi också: -”Det blev stor glädje i den staden.” Det  är sanningen om kristenlivet. När man får höra budskapet om Jesus Kristus, så skapar det glädje i människors liv. En som var i härligheten hos Gud steg ned för din skull. Han dog på ett kors för din skull, han blev lagd i en grav för din skull, han uppstod på tredje dagen för din skull, och nu välkomnar han dig in i sin gemenskap. Det blev stor glädje i staden.

Vi människor har vår uppfattning av vad som måste till för att vi ska bli glada. Jag måste ha ett bättre hus. Jag måste ha en båt i skärgården eller en stuga uppe i fjället. Då blir jag glad. Eller så ska jag ha den nyaste modellen av BMW, med luftkonditionering och det hela – då blir jag nöjd och glad. Om männen som Filippus talade med i Samarien står det inte att de fick något nytt. Inga nya kameler, ingen ny stuga vid Medelhavet – ingenting av allt det vi tror vi måste ha för att livet ska bli bra. Men han predikade Kristus, och det blev stor glädje i den staden, pris ske Gud!
I Jobs bok, som är bland de äldsta skrifter vi har i Bibeln, heter det så här:
-Kan en människa stå rättfärdig inför Gud, kan en människa vara ren inför sin skapare? (Job 4:17)
Det här är kanske frågornas fråga: ”Kan en människa stå rättfärdig inför Gud? ”
Världen har en mängd frågor, men samtidigt väldigt få svar att komma med. Det ställs frågor i media, det ställs frågor överallt där människor möts. Hur, varför? Man tänker att vi som är kristna borde kunna komma med svar. Vi bör komma med svar på det politiska området, på det ekonomiska området, på områden som har med mänskliga relationer att göra. Man tycker att vi ska komma med svar på allt detta. Men vi har en fråga att ställa som är mycket viktigare än allt detta. Och den är formulerad i Jobs bok:  Kan en människa stå rättfärdig inför Gud?  När man säger detta till människor, så säger de: ”Det måste väl vara väldigt egoistiskt att bry sig om en enda människa, hur hans förhållande är till Gud! Det måste finnas större saker att bry sig om. Tänk på alla problem i världen. Tänk på människor som lever i det jordbävningsdrabbade Haiti. Det borde vara något att tänka på. Tänk på svältkatastroferna i Afrika! Tänk på vad som hände i Japan! Det finns större ting att bry sig om än en enda människas förhållande till Gud. Det här måste vara viktigare än en enda människa.”
Det är sant att det finns viktiga frågor som pockar på vår uppmärksamhet. Men jag vill ändå påstå att den fråga jag nu ställt är så mycket viktigare för den enskilda människan. Det kommer en dag, då varje människa blir tvungen att svara på den här frågan: – Kan en människa stå rättfärdig inför sin Skapare? Och min fråga är: vad har du kommit fram till för svar på denna fråga? Du kan inte fly ifrån den. Om du går upp på de högsta höjder, om du går ned i de djupaste djup, om du vänder dig mot nord, syd, ost eller väst – förr eller senare kommer du att ställas inför denna fråga. Det kommer att krävas ett svar av dig.
 – Kan en människa stå rättfärdig inför Gud? Det jag här säger är den absolut viktigaste frågan, för hela evigheten beror av vad du har för svar på denna fråga. Därför alla människor kommer en dag att stå framför Gud och avkrävas svar. Vad har du människa att ställa fram den dag frågan ljuder? Jag är en god människa. Jag har gjort mitt bästa. Jag har varit god och snäll, trevlig och rar. Jag har försökt leva upp till en viss standard. Jag har gjort vad jag kan… Min vän, jag är ledsen – det räcker inte den dagen.

En gammal predikant sa så här en gång: Tänk på en röntgenapparat, multiplicera den med evigheten, så förstår du kanske någonting av hur Gud ser. Han ser igenom, han vet hur det är fatt, och vad du själv har att komma med. Det du har räcker inte när den frågan ska ställas, för Gud är en rättfärdig domare. Därför kommer ingenting av det människan har att ställa upp med att nå upp till Guds standard. Gud är helig, Gud är ljus. Det heter att vår Gud är en förtärande eld.

Problemet är att människans syn på Gud är helt inadekvat. Man ser en så liten Gud. Man tror att det man själv har räcker till. Sanningen är att det är totalt otillräckligt. Men vi har något annat att komma med, pris ske Gud. Och jag är så glad att jag har hittat det svaret, att jag har funnit lösningen på frågan som jag presenterar för dig här. Svaret är Jesus Kristus, pris ske Gud! Jag säger åter, det är Jesus Kristus, och ingen annan. Han är svaret på frågan: – Kan en människa stå rättfärdig inför Gud?  Och jag säger för tredje gången: Ja, det kan hon om hon vänder sig till Jesus Kristus. Om hon kommer till honom, kan hon svara ja på frågan. Man kan peka på Jesus och säga: Jag har tagit min tillflykt till den här mannen. Det är Honom jag litar på här i tiden Jag har tagit min tillflykt till honom. När man står inför Gud med sin egen kraft och rättfärdighet, så räcker det inte till, men om du kommer och pekar på Jesus: Det är honom jag litar på, det är honom jag satsat på – då ska du veta att det räcker för tid och evighet. Om du tagit din tillflykt till Jesus Kristus, om du tagit din tillflykt till Golgataverket, om du tagit din tillflykt till Jesu blod, då ska du veta att det räcker. Det är det enda som räcker, det enda som gör att en människa kan stå rättfärdig inför sin Gud.
Men det är inte bara svaret på den frågan, det är också svaret på alla andra frågor människan ställer sig. Det är svaret på människornas förhållande till varandra. Om man ska komma i rätt förhållande till sina medmänniskor, så gäller samma svar, och det är Jesus Kristus.  Hur ska man kunna leva i frid; i rätt förhållande till sina bröder och systrar? Hur ska man kunna älska varandra? Svaret är: Jesus Kristus, pris ske Gud!
Jag vet inte om du har hittat svaret på frågan om en människa kan stå rättfärdig inför Gud. Men jag lyckönskar dig att du nu tagit del av detta budskap och har fått höra att det finns ett svar. Det är Jesus Kristus, och han vill möta dig till frälsning och befrielse. Han önskar inget annat än att du ska öppna ditt hjärta och säga: Herre, kom in i mitt liv, förvandla mig och gör mig till en ny människa. Tag ut stenhjärtat, och sätt in ett hjärta av kött!
Du kanske är en kristen som tänker: det här når inte jag upp till! Men Gud vill möta också dig. Det heter så här i Efesierbrevet:
– Ja, han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus (Ef 2:6)
Det står inte att han ska sätta oss där någon gång i framtiden. Det står att han har satt oss med honom i himlen, i Jesus Kristus! Det är vad du är inbjuden till! Till detta är du hälsad välkommen! Också du kan få uppleva det här! Har du hört något så underbart? Han har uppväckt oss med honom! Vi som var döda, vi som inte hade någon möjlighet. Han har uppväckt oss med honom! Men det slutar inte där. Han har satt oss med Jesus Kristus i den himmelska världen. Idag är du välkommen att ta del av gemenskapen, ta del av kärleken, ta del av hela det fantastiska livet som finns hos Jesus Kristus.

Ta emot Jesus Kristus, så ska du få uppleva den glädjekälla som porlar fram inifrån, ett flöde som ingen kan stoppa, som ger glädje, frihet och evigt liv. Jag önskar att jag kunde ropa dig in i Guds rike, men det kan jag inte. Du måste själv öppna ditt hjärta och säga ja till Jesus. Jag lyckönskar dig till att ta detta steg. Öppna ditt hjärta, säg: Ja, Herre, kom in och förvandla mitt liv! Då kommer också du att få ta del av detta. Ta emot det i Jesu namn! Amen.

Föregående inlägg – Jag har förändrats!
Nästa inlägg Ett träd planterat vid vattenbäckar

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x