Lärjunga skap i en sann efterföljelse

Bibelundervisning av Tage Johansson

Helöverlåtelse
När bibeln skildrar människors liv och leverne, så gör den det utan att varken skönmåla eller svartmåla. Budskapet är realistiskt och sanningsenligt.
I den här artikeln vill jag ställa en fråga: Varför har Gud lyckats med en del och inte med andra. Svaret måste vara det här: De som han inte lyckades med var de som inte överlämnade allt i Guds hand. Om inte helöverlåtelsen blivit en verklighet är människan hänvisad till att själv lösa livets svårigheter, i vissa fall med hjälp av Guds tillåtna vilja.
Konung David fick sina livssvårigheter lösta genom sin Gudshängivenhet i överlåtelsen. Han fick ju det vittnesbördet att han var ”en man efter Guds hjärta”. (Apg 13:22) Saul däremot försökte lösa sina problem på egen väg eftersom han brast i överlåtelsen.
Gud behöver fria händer för att Ordets svärd skall kunna nå ned i våra hjärtans djupaste skikt. Gud har makt att genom Ordet skapa ett rent hjärta. Jakobs styrka låg i att han trots sina brister gav Gud möjligheten att ändra på honom så att han blev en Israel. En bedragare blir en Guds kämpe. Ett slag på höftsenan gjorde till sist slut på hans egenviljas förfarande. Antingen är man på drejskivan eller inte.
Att lyckas eller misslyckas ligger alltså i din och min hand. Guds arbete med oss kan endast ske genom vårt medgivande. Gud vill om du vill.

Guds rike först
Om vi söker Guds rike först, så kommer varje beslut vi gör och allt vi äger att ställas under korsets inflytande. Jesus sa:
– Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig var dag: så följe han mig. (Luk 9:23)
Guds rike uppenbarar sig i kraft. Jesus förberedde sina lärjungar för att Guds rike skulle bli uppenbarat i deras liv. Hur man skulle kunna prioritera rätt i alla livets förhållanden, så att Guds rike kunde komma först. Jesus sa till de människor som lyssnade till honom:
– Bland dem som här stå finnas några som icke skola smaka döden, förrän de få se Guds rike vara kommet i sin kraft.” (Mark 9:1)
Det blir alltid konflikt när vi söker Guds rike först. Guds rike är i konflikt med ett annat rike som är denna värld som vi lever i. Det är frågan om två riken, två herrar.
-Ingen kan tjäna två herrar; ty antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den förre och förakta den senare. I kunnen icke tjäna både Gud och Mammon. (Matt 6:24)
Det finns en verklig orsak varför det inte fanns något utrymme för Jesus i världen. Hans budskap var söndrande och åtskiljande.

Efterföljelsen är ett nytt sätt att leva
Efterföljelsen betyder att följa någons exempel, att ”gå i hans fotspår”. Att lära av Jesus som är vår förebild. Det står att vi är kallade att vandra i hans fotspår, han som kom och efterlämnade åt oss en förebild. (1 Petr 2:21)
”Följ mig”, det var Jesu stående budskap till dem som stod i begrepp att bli hans efterföljare. ”Följ mig.” De två orden innebar, om de åtlyddes, en revolution i en enskild människas liv och omgivning.
Det är ingen lätt väg att följa Jesus. Vetekornet måste ned i jorden och dö. Om det dör bär det mycken frukt, försäkrar Jesus. För den som mister sitt liv skall finna det. Därför tillägger Jesus att vi skall hata vårt liv i denna världen. (Joh 12:24-26)
Innan vi gått in i efterföljelsen omgjordade vi oss själva och gick dit vi själva ville, men då vi tagit steget in i efterföljelsen är det en annan som omgjordar oss och för oss dit han vill.
Frågan är till sist om vi har beräknat kostnaden, som det står i Luk 14:28.
Om vi inte har vad det kostar måste vi sända bud och underhandla om fred. ”Sälj allt och få en skatt i himlen.” Där din skatt är där kommer ditt hjärta att vara. Vad var den rike mannens problem? Han var förblindad av de ting som fanns i världen och såg inte vad han gick miste om; erbjudandet att få följa Jesus och få en skatt i himlen. Han lyssnade men gick bedrövad bort. Andra lyssnade och blev Ordets görare. Hos några faller Ordet i god jord.
– det är sagt om den som både hör ordet och förstår det, och som jämväl bär frukt. (Matt 13:23)

Föregående inlägg Han släpper aldrig taget
Nästa inlägg – Jag lämnade katolska kyrkan för att följa Jesus

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x