Ditt sanna jag

Text: Berno Vidén

Högerextremisten Csanád var en av ledarna i det ungerska främlingsfientliga partiet Jobbik, fram till dess han förstod att hans egen familj hade judiska rötter. DN (15/5-14) skriver om hur han länge förträngde sanningen och hur det blev en chock för honom att höra då hans mormor berättade om hur hon var en av de överlevande från arbetslägret i Auschwitz, något han tidigare tyckt vara judarnas eget problem. Uppvaknandet fick honom att inse att han inte var den person han utgav sig för att vara eller trodde sig vara. På djupet fanns en helt annan identitet som sakta men säkert började ta form; hans sanna identitet.
– Jag var till en början väldigt rädd för den process som kommit igång inom mig. Extremistiskt tänkande gör att man tror att världen är svart eller vit, berättade Csanád som fram tills nyligen haft en plats i Europaparlamentet för Jobbik.

Exakt på samma sätt är det för den människa som lever utan Gud. Hon lever i en förljugen värld, i ett ständigt sökande efter sin verkliga identitet. Många gånger tycker hon sig ha funnit en lyckosam väg och livet rullar på, men i slutändan är allt idel tomhet. Livet kan fyllas av karriär och misslyckanden om vartannat. Politiska partier utlovar förändringar till det bättre på mänsklighetens många gånger olösliga problem men når sällan eller aldrig längre fram till annat än fagra löften. Systemen tar över och människan reduceras till att bli en bricka i denna politiska och religiösa maktkamp om själarna.
Enligt bibeln – Guds ord – är människan hopplöst förlorad i sina synder och överträdelser och andligt sett död. Bibeln går så långt att den säger att alla människor har syndat och just därför är skilda från Gud. Dock finns det en vändpunkt. Bibeln berättar också om hur Jesus Kristus en gång för tvåtusen år sedan på det mest radikala sätt förändrade levnadsvillkoren för oss alla som har levt och som lever på den här jorden. Jesus, Guds egen Son, blev nämligen människa och lät sig förnedras under det att han som den mest osjälviske och utgivande tjänare denna värld skådat, gick omkring, gjorde väl och hjälpte alla som var under djävulens våld. Inte nog med det; han lät sig till och med korsfästas – som ett yttersta bevis på Guds kärlek till människan.
Det stora och förunderliga med Guds handlande är att Jesus i och med sin död bar hela mänsklighetens synd i sin kropp, upp på korsets trä, något som är ett uttryck för Guds oändliga nåd gentemot dig och mig. På korset vann Jesus en fullständig seger över all synd och all ondska. Han steg till och med ned i dödens rike och befriade människor som tidigare hölls fångna där. Som en slutlig triumf tog han rättmätigt nycklarna till dödsriket och utlovade att dödens makt för alltid är bruten. Från den stunden kan var och en som tror på Jesus få uppleva en total befrielse från all plågande synd. Döden kunde omöjligt behålla Jesus varför han på tredje dagen uppstod från de döda.

Denne Jesus är den enda personen som kan göra människan hel och sann, han som ensam är sann Gud och sann människa. Öppna dina ögon och lär känna honom. Jag är helt övertygad om att från den stund du helhjärtat säger ditt ja till Jesus så kommer du också att bli helt förkrossad över den reningsprocess han låter gå över ditt liv. Jesus, Guds Sons blod renar oss från all synd! Gud utplånar dina överträdelser och dina synder kommer han aldrig mer ihåg. Så stora och omvälvande uttryck tar sig Guds kärlek i Jesus Kristus.
Högerextremisten fick självkännedom och vände om. Guds frälsande kraft verkar på liknande sätt, men mer grundligt. På pingstdagen i Jerusalem då den första församlingen föddes, förkunnade lärjungarna evangelium om Jesus på stadens gator. De som då lyssnade blev av den helige Ande så överbevisade om sin synd att de fick ett styng i sina hjärtan och utropade:
– Vad ska vi göra? Lösningen var inte långt borta: – Omvänd er, tro på Herren Jesus och låt döpa er, och ni ska som gåva få den helige Ande.
Vilken Jesus! Tänk att vi av nåd får lägga av den gamla människan och i Jesus få en ny och sann identitet. Gud ger oss en fullständig befrielse från synden som så hårt binder mänskligheten i ondskans grepp.
Om någon är i Kristus, så är han en ny skapelse. Det gamla är förgånget; se, något nytt har kommit!

Föregående inlägg Människa, vänd om!
Nästa inlägg – Det känns som att ropa i en öken

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x