De statslösa (2)

Hälsning från Veronica Ureña

Frid!
Tänkte helt kort skriva och berätta något om läget här just nu. Landet har nu idag inlett sina utvisningar av illegala i landet. De som drabbas hårdast är naturligtvis haitierna. Många har under en period lyckats få fram sina tillstånd, men de allra flesta har inte kunnat av olika anledningar. Främst är det av ekonomiska orsaker.
Idag fick vi höra att migrationen varit vid några större vägkorsningar där de plockat upp haitier.
Vid besök hos några av familjerna vi känner i Palavé, visade det sig att några av dem har lyckats ordna sina dokument, ännu några är på god väg, men de flesta har inte lyckats med någonting och har nu att välja på att vänta på att migrationen kommer och kör iväg dem, eller att försöka resa innan. Att vänta på utvisning kan innebära att bli brutalt slagen och att förlora alla sina tillhörigheter. Av rädsla försöker många ge sig av själva; i skrivande stund har över 25 000 personer passerat  gränsen in i Haiti.
Det är en svår situation och oron ligger tung över haitiernas vardag. Att ha släktingar i Haiti, och en plats att åka till då stunden kommer, underlättar för många, även om livet där innebär ännu större fattigdom, men det finns också så många som inte har en aning om vart de ska ta vägen i Haiti. De har ingen familj, kan inte språket vidare bra, har ingen ekonomi och så vidare.

 Bed speciellt för Soila och hennes tre små barn, som ni många känner. Deras framtid ser mycket osäker ut. De har inget tillstånd och ingenstans att ta vägen i Haiti. Soilas yngsta är bara tre månader gammal.
Daniela har inte heller ännu lyckats få fram dokument och hon vädjar om mycket förbön. Hon är beredd att flytta om hon måste, hennes liv blir tuffare, men hon säger att: ”Jag har min tro. Gud övergav inte sitt folk vid Röda havet. Han kommer vara med oss också. Livet här på jorden är slitsamt men när vi kommer hem till himlen får vi lönen!”
Andrea kämpar på och försöker ordna med sin situation och har lagt ut alla pengar de har på detta. Ikväll kom hon och frågade om vi kunde hjälpa henne ekonomiskt med det sista som behövde göras.
Bed också att utvisningarna får gå fredligt till. Migrationen använder normalt mycket våld och ignorerar helt de mänskliga rättigheterna då de tvingar människor upp på flakbilar, direkt från gatan för att köra dem till uppsamlingsplatser, och vidare till gränsen.
Jag vill uppmana till förbön speciellt för dessa familjer som kommer att hamna i denna situation.

Föregående inlägg Barnen i Mont-Leon
Nästa inlägg De statslösa (1)

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x