Medan vi väntar

Av Sean Ureña


– Vi lever i en mycket farlig tid nu. Det är ingen lek. Det handlar inte om att komma till möten ibland. Det handlar inte om att göra vissa upplevelser. Det handlar om liv och död och om vad Gud vill göra i våra liv. 

Den sista tiden har jag varit djupt oroad över den tid vi lever i, och strategierna fienden använder för att lura oss. Jag har haft några bibelstudier om det, och idag ska jag fortsätta tala om den plan som Gud har. Temat för denna konferens är ”Medan vi väntar”, och vi har fått höra en hel del om vad vi ska göra medan vi väntar. Det som har sagts har verkligen varit mycket viktigt; vi behöver bedja, vi måste älska varandra och söka Herren mera. Men det finns något som oroar mig och det är att vi väntar Herren på ett alltför lättsinnigt och bekvämt sätt. Vi har en fiende som arbetar emot oss och tyvärr lever vi i en värld som uppenbarligen regeras av den onde. Han har skapat ett system för att vi ska glömma bort Gud och leva på ett sätt som bara gör oss beroende av oss själva.
Det är en realitet idag. Fienden har skapat ett religiöst system som får oss att tycka att allt vi gör är bra. Det spelar ingen roll om det är mot eller för Gud. Vi lever som om Gud aldrig någonsin hade talat genom sitt Ord. Vi lever enligt våra egna föreställningar, våra egna argument. Men det är något som inte kommer från oss själva, utan från fienden. Vi lever i ett system som stänger in oss och gör oss blinda, så att vi inte klart kan se verkligheten. Det har hänt tidigare i historien. Guds folk har alltid varit tvungna att vänta. David väntade på Gud. Det är så att Guds barn måste vänta ibland. Det finns ett sammanhang i Bibeln jag alltid tycker om att nämna, och det är i 2 Mosebok, kapitel 19:

– Om ni nu hör min röst och håller mitt förbund, skall ni vara min dyrbara egendom framför alla andra folk, ty hela jorden är min. Ni skall för mig vara ett rike av präster och ett heligt folk (v 5-6).

Ett Guds folk, utvalt från hela jordens folk. Det är ett löfte som Gud gav Israels folk. När hände det här? Mose var på Sinai berg och väntade på att få ta emot Guds bud. Vi går till kapitel 32 och ser vad som hände:

– När folket såg att det dröjde innan Mose kom ner från berget, samlades de kring Aron och sade till honom: ”Kom och gör oss en gud, som skall gå framför oss. För vad som har hänt den där Mose, som förde oss upp ur Egyptens land, det vet vi inte (v 1-2).

Låt oss byta ut några ord i texten, men den ska ha samma betydelse: ”Vi har tröttnat att vänta på Mose. Så gör oss en Gud …”
De väntade, men medan de väntade på Herren hände något – de började tänka på ett annat sätt. Fienden kom in i deras hjärtan och förändrade hoppet. Han tog ifrån dem Guds Ord, tog bort alla Guds löften som fanns för dem: ”Ni ska vara mitt folk, präster, ett heligt folk, utvalda från hela jorden, som ska lova mig”, men – nej, medan de väntade brast tron sönder.
Vi befinner oss i samma situation i den tid vi lever i. Det finns många som inte vill förstå. Det finns många ting man inte vill se. Det beror på att fienden är emot oss.
Det finns ett annat bibelsammanhang jag vill nämna. Det handlar om Nikodemus. Vi ska inte läsa det, men Nikodemus var en av dem som väntade på Messias, men när Messias kom, kände han inte igen honom. Jesus sa till honom: ”Du måste födas på nytt.” Nikodemus var en troende som väntade på Messias, en som man förmodade skulle känna igen Messias när han kom. Men så blev det inte. Han hade sina tvivel. Och Jesus sa till honom: Du måste födas på nytt!
Hur föds man på nytt? Det gällde att födas av den helige Ande. Komma ut ifrån systemet han var fast i. Lämna det religiösa systemet han levde i. Detta religiösa system som håller människan sovande och drömmande som zombies. Många gånger känner vi behov att bedja:
– Gud hjälp oss. Vi behöver din ledning, att du talar till oss. Och det är verkligen något som är viktigt för oss. Det är ett behov vi ständigt bör ha. Vi tänker kanske att Gud inte vill använda oss; vi känner inte hans Ande, vi känner inte att han talar till oss. Men det är en lögn, för det är inte så att vi känner behov. Det är han som vill komma in i våra liv. Det är han som klappar på vårt hjärtas dörr, för att få använda oss i denna tid.
– Jag står vid dörren och kallar, säger Herren. Han vill komma in i våra hjärtan. Men vårt hyckleri får oss att tänka att det är vi som väntar på Gud. I systemet vi lever i finns många bekvämligheter och många ting som binder oss och avlägsnar oss från sanningen. Vi tror att det räcker att be en stund, det räcker att komma på mötena, det är tillräckligt att läsa en vers i Bibeln och – vad mer?
Det är inte tillräckligt. Vi lever i en mycket farlig tid nu. Det är ingen lek. Det handlar inte om att komma till möten ibland. Det handlar inte om att göra vissa upplevelser. Det handlar om liv och död och om vad Gud vill göra i våra liv! Ibland är vi så sovande att vi inte kan uppfatta och förstå Guds plan.

– Du säger: Jag är rik, jag har vunnit rikedom och behöver ingenting, och du vet inte att just du är eländig, beklagansvärd, fattig, blind och naken. Jag råder dig att av mig köpa guld som är renat i eld, så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med, så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med, så att du kan se. Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag. Var därför ivrig och omvänd dig (Upp 3:17-19).

Det här bibelcitatet tolkar människor på olika sätt. Men jag vill applicera det på vad jag just talat om. Vi tänker att vi inte behöver något, och det står att vi är varken kalla eller varma. Vi är ljumma. Och det är systemet som har gjort oss sådana. Det håller oss i ett tillstånd så vi är varken det ena eller andra. Men det är inte tillräckligt för Herren. Han säger:
– Men nu, då du är ljum och varken varm eller kall, skall jag utspy dig ur min mun (Upp 3:16).
Du säger att du är rik. Att du inte behöver något. Du säger: Det är tillräckligt vad jag gör. Det räcker med att jag ber lite grann. Gud vet vad jag vill ha. Jag behöver inte be.

Om lärjungarna på pingstdagen skulle ha tänkt: Gud vet vad jag behöver – då hade den Helige Ande inte fallit över dem. Den helige Ande skulle aldrig ha kommit. Gud vet vad vi behöver. Det är en verklighet. Men ibland måste vi göra vad exemplen i Bibeln visar oss. Be utan att förtröttas. Ropa till Gud. Åberopa löftena han har gett oss. Och han säger: – Jag vill använda dig i den tid vi lever i – en ond och farlig tid. Det finns mycket att göra och därför råder jag dig, säger Herren: – Kom och köp guld av mig. Kom till mig och köp kläder att skyla dig med. Smörj dina ögon med salva så att du kan se. Då kan vi vakna.

– Vakna upp, du som sover, och stå upp från de döda, så skall Kristus lysa över dig (Ef 5:14). 

Vakna upp från de döda, och ljuset från Jesus ska lysa framför dig! Den tid vi lever i, är en tid av fruktansvärd terror. Alla framstående människor – politiker, kulturpersonligheter, vetenskapsmän har uppmärksamheten riktad mot vad som sker. Vi ser hur nationer konfronteras med andra nationer och alla förstår att något stort ska ske. Nu talar jag inte om kristenheten. Jag talar om den sekulariserade världen. Ateister, människor som inte tror på Gud, de tror på andra ting. Men de är oroade över det som händer nu i världen. Det finns en krigets ande över världen, som håller människor oroade.
Vi vet, och Bibeln har redan talat om att det som pågår är att Herrens ankomst närmar sig. Jesu tillkommelse är nära. Du och jag är viktiga aktörer i denna plan. Jag vet inte om ni tycker om att vänta. Jag tycker inte mycket om att vänta; fastän ni ibland måste vänta på mig! Många gånger vill vi veta tiden, vi vill veta plats och klockslag. Vi vill ha mera detaljer om vissa saker. Det kan vara svårt. För det är inte alltid vi har möjlighet att få veta. Och så är det med Jesus och det han har lovat. Vi vet inte när han kommer. Guds Ord säger att han kommer som en tjuv om natten. Ingen vet timme eller stund när han kommer. Och därför, medan vi väntar på Jesus, ska vi stå upp från de döda så att Kristi ljus ska kunna lysa över oss.
Det finns många behov hos oss, som vi ibland inte kan se eller förstå. Ett av de största behoven är att vara närmare Gud. Därför vill jag vädja till dig nu, att om du har behov av Gud, så stå upp och bed! Om du inte har behov av Gud så stå upp och låt oss be för dig. Om du inte känner Herren, om du inte har överlämnat ditt liv åt honom, så säger Herren idag: Stå upp och lämna ditt liv åt honom. Idag är tiden vi bör komma närmare Herren. Idag är tiden vi har just nu. Precis som den tid apostlarna hade, då de var endräktigt församlade, med ett och samma sinnelag. Varför det? Jo, för att ta emot vad som var utlovat: löftet om den Helige Ande.
Många människor känner inte till profetian. Och de oroar sig. Men alla som ställer sig under Guds kontroll, kommer att ledas av hans Ande. Därför: Stå upp idag om du har behov att få mer av Jesus. Låt oss tillsammans stå upp och be till Herren. Var inte rädd för att komma till Herren. Var inte rädd för att be till Gud. Bryt sönder skammen och förlägenheten, öppna ditt hjärta för Gud. Det kan vara svårt, men i Gud har vi seger! Det är något vi inte förstår, men vi behöver det. Än om vi tycker att vi har tillräckligt, så är det inte nog. Vi måste överlämna våra liv åt Gud.
Bibeln säger att innan Jesus kommer ska hans Ord vara predikat för alla folk och tungomål. Gud behöver dig. Han behöver oss att arbeta för honom så att vi får vara en del av hans plan: Nya himlar och en ny jord. Ingen död. Inget lidande. Det är vad som är berett för oss. Amen.
Vi är här för att lova Herren. Lovat vare ditt namn! Tack för att du har makt. Du är den som leder. Du är den som vill frälsa oss. Vi ropar till dig, Herre; lägg din vilja i oss och fyll våra hjärtan med din Helige Ande. Hjälp oss att stå fasta och representera dig i världen vi lever i. Hjälp oss med din helige Ande, och gör så att vi kan se klart i denna tid. Tack Herre, lovad vare du i Jesu namn.

Föregående inlägg En annan Jesus (Del 1)
Nästa inlägg – Om jag kan få en enda människa att tänka om

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x