Ett glatt budskap till alla!

Missionshälsningar av Karin Vidén

Barnens sång ljuder ut över närområdet där barnmötet pågår. ”Jesu lilla lamm jag är, på sin axel han mig bär.” Ungefär 50 barn i skilda åldrar har samlats på vår syster Soilas gård idag, och de sjunger så att folk som kommer gående på den dammiga grusvägen strax intill stannar upp, och en och annan sjunger också igenkännande med. Äldre, och till synes trötta män i leriga gummistövlar och med machetan till hands är på väg hem med dagens fångst och skörd i form av fisk, frukt, rotfrukter eller annat grönt. De vinkar och ler igenkännande.
Några unga kvinnor står på avstånd och vakar över sina minsta som tultat sig fram och tagit plats i barnmötets mitt. Ungdomar vinkar till oss och sjunger med, där de skyndar på stegen till sina kvällskurser i skolan, och utanför den haitiska församlingens kyrkolokal städas det inför kvällens möte … allt inramat av barnmötets budskap i dag: ”Låt barnen komma till mig!”  Det är så välsignat!

Här i Batey Palavé märker vi ännu inte så mycket av att julen är i antågande, förutom en och annan blinkande ljus-slinga i något butiksfönster, och den ”allmänna” julgranen utanför katolska kyrkan där många fotograferar sina barn och sig själva med granen som bakgrund. För oss här i missionen innebär den annalkande julen en hel del fester och utflykter tillsammans med barn och ungdomar i skilda åldrar. Det betyder också förhoppning om att kunna ge penninggåvor och  matkassar till familjer, och julklappar till förväntansfulla småbarn. Och framför allt har vi ett glatt budskap att ge till ung och gammal – evan-gelium om Frälsaren Jesus Kristus.

Under hela den bakomliggande höstterminen har stort fokus lagts på att samla barn och unga till undervisning ur Guds ord, givande och spännande samtal om de existensiella frågorna, och pyssel och lek av alla de slag. De senaste veckorna har konspirationsteorier florerat i samhället rörande de 6o Starlinksatelliter som SpaceX nyligen sände upp och som några kvällar här kunde ses som ett starkt gnistrande ”stjärntåg” på det mörka himlavalvet. För oss alla som såg det från ”första parkett” en mäktig syn!
I flera kyrkor predikades dagarna därefter om detta märkliga och för många så skrämmande, som ett tecken på jordens undergång, och många unga har kommit till oss med frågor. Att då kunna berätta om satelliter och deras betydelse för att t ex internet ska fungera, är för dem intressant och ny kunskap.

De äldsta ungdomarna har nu i över ett år varje vecka kommit tillsammans med vår syster Esther Melo. Det är ungdomar som har erfarenheter av gatans liv, vissa av både kriminalitet och droger, och som kommit oss mycket nära genom dessa samlingar.
Då något hänt i samhället; en olycka, ett polisingripande, ett dödsfall eller annat, så kommer det upp i samtalen i ungdomsgruppen och Esther kan dels ge vägledning att vara vaksam inför vad man kan hamna i, dels ge Guds ords infallsvinkel på situationen och mana till omvändelse. Mycket värdefulla samlingar detta och fler och fler kommer för att få vara med!
Då det för en tid sedan framkom att droghandeln ökat, lyftes just den frågan och Esther varnade den samlade gruppen. Tystnad lägrade sig och vi insåg att här finns unga människor som bär på tunga bördor av hemligheter … och så var det. Några berättade om sina erfarenheter, om vad de sett och hört, och vad de erbjudits, men några valde att vara tysta med vad de visste. I detta erfar vi betydelsen av församlingen och storfamiljen som en varm och välkomnande tillflyktsort för den enskilde.

Bibelgruppen med Veronica som lärare arbetar med att känna sig hemma i Bibeln, ja helt enkelt grundläggande bibelkunskap. De tränar in bibelböckerna och lär sig memorera versar utantill. De tycker om att sjunga också, och tränar in nya sånger som de sedan sjunger på lördagkvällarnas väckelsemöten då fler och fler samlas.

Sean samlar också en grupp ungdomar till bibelsamtal och trivsam gemenskap, med olika inslag av allmänbildande  kunskap kopplat till Ordet som det finns stort behov av. Det är så värdefullt att få ge dessa unga Guds ord. Den framtid de har vet vi inget om, men att ha fått lära känna Bibeln, komma nära böckernas Bok och den kunskap den förmedlar kan längre fram leda till en personlig längtan att få möta Jesus till frälsning. Det är vår bön och förhoppning! Ett förvandlande frälsningsmöte med Jesus Kristus, som ger framtidshopp trots mänskligt sett många gånger dyster prognos utifrån den tillvaro man lever i.

Varje tisdagkväll samlas församlingen till bibelstudium. Att studera Guds ord tillsammans med syskonen här i Palavé innebär att ca en tredjedel av skaran som samlas inte kan läsa i bibeln även om man har en med sig. Språksvårigheter på grund av att man har den haitiska kreolen som sitt modersmål, eller att man inte kan läsa, är vanligt. Men en grupp ungdomar och ännu några i gemenskapen läser gärna några versar var ur det kapitel som är på tur.
I tisdags läste vi Romarbrevet 14 och Sean Ureña ledde samtalet då flera av syskonen till att börja med delade sina tankar och frågor som väcktes vid läsningen. Därefter följde en underbar och klargörande undervisning om ”plikten mot den som är svag i tron”. Även de unga som var med lyssnade koncentrerat.
Det var Nicholas Vidén som tidigare i år inledde denna bibelstudieform som kommit att bli mycket omtyckt och uppskattad bland syskonen.

Med denna hälsning från Missionsfältet i Dominikanska republiken önskar vi Midnattsropets läsare en God Jul i sann glädje och utgivande kärlek, och ett Gott Nytt År med hoppet om Jesu snara tillkommelse levande!
Tack också för all omsorg om missionsarbetet genom förbön och gåvor!

Föregående inlägg Evangelium – det glada budskapet
Nästa inlägg Midnattsropet nr 5-6 2019

Relaterade inlägg