Spänt läge i Dominikanska republiken och Haiti

Haiti klassas idag som världens fattigaste land. Flyktingströmmar med haitier på jakt efter en bättre framtid har under det senaste året ökat markant, något som märks vid gränsen mellan Mexiko och USA, där nyligen tusentals haitier mot sin vilja transporterades tillbaka till sitt hemland av amerikanska myndigheter.

Situationen i Haiti är katastrofal. I juli månad mördades landets president, ett mord som ännu inte är uppklarat. Landets premiärminister är en av de som misstänks ligga bakom mordet, vilket utfördes av colombianska legosoldater.

Ett annat stort problem är de ligor som kontrollerar delar av landet och en större del av huvudstaden Port-au-Prince. De sprider skräck bland befolkningen. Kidnappningar av haitier, men framförallt utländska medborgare, är vanligt. Ligorna kontrollerar även transporter av vatten, bensin och andra förnödenheter.

Under oktober månad kidnappades 16 amerikanska och en kanadensisk missionär. Lösensumman som kidnapparna begär är horribel: 17 miljoner USA-dollar, en miljon per missionär.

Ett annat makabert fall är en pastor som mitt under pågående gudstjänst sköts ihjäl och hans hustru kidnappades.

Situationen i Haiti sätter stor press på Dominikanska republiken som har minst en miljon haitier inom sitt territorium. Flera av dem är där utan uppehållstillstånd och riskerar dagligen att hittas av dominikanska migrationsmyndigheter, för vidare transport till gränsen.

Något som väckt stor uppmärksamhet under senare tid är hur migrationsmyndigheten besöker sjukhusen för att hitta haitier. Media har publicerat artiklar om hur gravida kvinnor låses in för att sedan transporteras till haitiska gränsen.

Läget är spänt och det finns dessutom uttalade hot om väpnad konflikt mellan länderna.

Församlingens mission fortsätter att på olika sätt hjälpa de mest behövande. På missionscentret i Batey Palavé finns just nu Zebastian Vidén. Fortsätt att be och offra för missionen.

Föregående inlägg Utanför lägret (del 1)
Nästa inlägg Maranata – Kom, Herre Jesus!

Relaterade inlägg