Nytt hopp

Appell av Stina Fridolfsson

Det är mycket man inte förstår av sådant som händer genom åren. Både i församlingen och individuellt. Det finns andliga lagar. Det är mycket som skalas av. Jag blev påmind om ett bibelord som jag vill läsa. Så här står det i Joels profetia:

-Fröjda er, ni Sions barn, var glada i HERREN, er Gud, ty han har givit er Läraren som ger rättfärdighet. Han skall låta rikligt med regn komma ner över er, både höstregn och vårregn som tidigare. Så skall logarna fyllas med säd och pressarna flöda över av vin och olja.
-Jag skall ersätta er (bättre översättning: ”ge er gottgörelse”) för de årsgrödor som åts upp av gräshopporna och gräsbitarna, av gräsätarna och gräsgnagarna, den stora här som jag sände ut mot er. Ni skall äta och bli mätta, och ni skall lova HERRENS, er Guds, namn, hans som har handlat så underbart med er, och mitt folk skall aldrig mer komma på skam.
-Ni skall förstå att jag är mitt i Israel, att jag är HERREN, er Gud, och ingen annan.
Och mitt folk skall aldrig komma på skam.
-Och det skall ske därefter att jag skall utgjuta min Ande över allt kött. Era söner och era döttrar skall profetera, era gamla män skall ha drömmar, era unga män skall se syner. Också över tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta min Ande.
-Och jag skall låta tecken synas på himlen och på jorden: blod, eld och rökpelare. Solen skall vändas i mörker och månen i blod, innan HERRENS dag kommer, den stora och fruktansvärda. Och det skall ske att var och en som åkallar HERRENS namn skall bli frälst. Ty på Sions berg och i Jerusalem skall det finnas en räddad skara så som HERREN har sagt, bland kvarlevan som HERREN kallar. (Joel 2:23-32)


Det här kan man läsa om och om igen. Just denna profetia citerades också den första pingstdagen. -Ni ska förstå att jag är mitt i Israel, säger Joel, och det sedan han ändå konstaterat hur folket drabbats av straffdomar och nederlag.
Det är en andlig lag, att de årsgrödor som inte höll provet skövlas. De försvann, för Herren sände ut en stor här emot dem. Sådana erfarenheter möter också i vårt eget liv. Tänk så mycket som försvinner och skalas av ? blomstren vissnar. Men direkt efter beskrivningen av dessa skövlade fält, så kommer Herrens Ord: -Ni skall äta och bli mätta, och ni skall lova HERRENS, er Guds, namn, hans som har handlat så underbart med er. Vad då? Handlat underbart med er? Jo, tänk att denna kvarleva, detta rotskott ur förtorkad jord är det som blir kvar när allt har skövlats som är förgängligt; allt har gått under, som inte lever under korsets princip! Tänk du, då finns en kvarleva, ett folk som inte ska komma på skam.
Petrus stod där på pingstdagen tillsammans med de andra lärjungarna. Det var inte så värst lysande med dem. Petrus hade förnekat Jesus, som gått på jorden, samlat skaror, predikat, delat bröd, helat sjuka och uppväckt döda. Vad fanns det kvar? Människorna ropade ”korsfäst, korsfäst”, och lärjungarna flydde. Det fanns verkligen inte mycket kvar. Men då han hängde på korset, kom några smygande. -Son, se din moder, moder, se din son, säger Jesus där han hänger på korset. Johannes får ta hand om hans gamla mor, och så samlas hans lärjungar där i Övre Salen; inlåsta och förskräckta. Men tänk, när Anden föll skedde det: -Jag ska utgjuta av min Ande ? över dessa utblottade, som var så avskalade allt eget. Då kom Guds Andes kraft över dem, något nytt, något helt oerhört började:

-Era söner och era döttrar skall profetera, era gamla män skall ha drömmar, era unga män skall se syner. Också över tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta min Ande.

Löftet tar gestalt, och kommer igen på olika sätt i varje generation över varje individ. Du min lyssnande vän, kanske mycket i ditt liv har skalats av, du har kanske aldrig riktigt upplevt den frälsningsglädje och frid som Gud vill ge. Tänk att han vill utgjuta sin Ande över dig, han vill ge nytt hopp och nytt liv för denna kvarleva som återstår när allt annat har brutits ner. Det som är fött av Gud består, det som är korsmärkt och har den underbara kraften som finns i evangelium ? Jesu uppståndelsekraft. Då föds på nytt detta liv som håller i evighet.

Föregående inlägg AIDS – en dom över civilisationen
Nästa inlägg En öppen himmel över ditt liv

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x