Kortnytt

Rensa ut fördomar

Reflexion omkring Ulf Ekmans blogg. Egentligen inte något nytt. Men i alla fall. Kort sagt: Ulf Ekman har ändrat sig, deklarerar han i sin blogg. Lämnat gamla fördomar, och vill bort ifrån “väckelsernas baksida, d.v.s. elitism och sekterism i förhållande till andra kristna”. Och det här innebär alltså att vad han skrev 1989 inför påvens besök i Sverige inte längre är relevant. Det var fördomsfullt att påminna om katolska kyrkan, inkvisitionen och dess blodiga förföljelsehistoria. “…det är så befriande att låta Anden rensa ut fördomar och okunnighet, beskäftighet och fruktan ur vår egna liv.” Jaha? “Det gamla är inte alltid fel och det nya är inte alltid rätt. Det gamla är inte alltid dött och det nya är inte alltid levande.” Jaha. Och vad är fel och vad är rätt? Vore det inte bäst att låta kärleken till sanningen få rum för att vinna frälsning? (2 Tess 2:10)
S F

Dagens nyhet

Inte heller något nytt. Men kanske för gammalt och otidsenligt? “Baptister och lutheraner oeniga om dopet” Så löd rubriken i kolumnen Dagens Nyhet häromdagen – naturligtvis i tidningen Dagen. Och man lyfter fram den besvikelse som finns över att ett planerat “samarbetsavtal” mellan Svenska baptistsamfundet och Svenska kyrkan inte kunde realiseras – i nuläget. Men det klarar säkert våra duktiga kyrkopolitiker av så småningom. -Jag känner mig triggad inför tanken att vi så småningom faktiskt kan få till en överenskommelse som bär, säger baptistsamfundets missionsföreståndare, enligt Dagen. En överenskommelse som bär – vart då? S F

Apropå boknyheten

Livets ord: Kontroll och manipulation i Jesu namn. Per Kornhall har skrivit en bok som beskrivs som “brutalt uppvaknande ur en sekt”, nyligen utgiven på Leopard Förlag. Han lämnade Livets Ord år 2000, och hans subjektiva upplevelser från det sammanhang han övergav, behöver vi kanske inte kommentera. Men när han skriver om kristna skolor och sekter, så nämner han förutom LO Hare Krishna och Plymouthbröderna. Även Maranata och hemundervisningen får en känga. Det är bara en mening: -Ett annat exempel är den hemskoleverksamhet som Maranata har ägnat sig åt med myndigheternas tysta godkännande, trots att det egentligen inte finns rum i lagen för en sådan verksamhet. (citat från kapitlet “Låt barnen komma till Ulf Ekman”) Vad är detta? Ett uttalande som inte stärker författarens trovärdighet.
H L

Föregående inlägg Då kom Jesus…
Nästa inlägg Den ofelbara kyrkan kräver monopol på bibeltolkning

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x