Från Haitis bergsbygd

Av Zebastian Vidén

Efter ett besök i Baptiste så känns det alltid lika tråkigt att resa därifrån. Hur som helst så är det så det går till, och nu är det bara att se fram emot nästa besök istället.
Kom hem för några dagar sedan därifrån, har tappat räkningen på vilken gång i ordningen.
Något som var nytt för mig denna gången var besöket vi gjorde i Mont-Leon, en plats som vi hört om mycket de senaste månaderna. Platsen ligger ganska exakt 5 km gångväg från Baptist där vi har vårt hus, och tog för oss ungefär 1 timme att gå.
Det är ganska otroligt hur befolkat det ändå är uppe i de haitiska bergen. Vart man än går så finns det något hus här, eller där. Hur tomt och ödsligt det än ser ut på en plats så finns det med största säkerhet minst en familj inom 100 meter.
Vi kom fram till Mont-Leon en liten stund före kl 12, och fick först höra skolbarnen sjunga en vacker sång, varpå Berno presenterades för barnen av rektorn Luka Pierre. Vi fick också möjlighet att presentera ritningar på den nya planerade skolbyggnaden för barnen, och de blev väldigt glada. Möjlighet gavs också för barnen att ställa frågor till oss. Och några barn fattade mod och förklarade varför de behövde en ny skola. Dels på grund av att det ofta är väldigt dammigt att ha skola direkt på marken, och även det faktum att skolan saknar väggar – vilket i sin tur innebär att många förbipasserande stannar och tittar vad de gör i skolan.
En liten flicka, Ilaine Etienne, 6 år gammal, fattade också mod och kom fram och sa att hon ville öppna ett apotek, så hon kunde bekämpa sjukdomar. Väldigt gripande.
Efter en stund slutade skolan och barnen gick hem. Då blev det mellanmålsdags för oss, med lite russin och nötter som vi hade med oss. Efter ytterligaren en stund så samlades alla föräldrar och några andra i ledande ställning i byn för att ha “rådslag”. Ritningarna till det nya skolhuset presenterades även här, och ja… folk verkar uppskatta det hela. Många andra problem som finns i byn presenterades även under mötet, dels problemet med att få fram rent vatten. Dels behovet av någon slags klinik eller liknande. Behoven är många, men vi får börja med det lilla vi kan så får vi se vart det leder.

Föregående inlägg Hälsningar från Raubergstulen 2011
Nästa inlägg – Jag fick berätta om den Jesus jag känner

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x