Namnet Jesus är ljuvligt

Missionshälsning av Stina Fridolfsson

I området där vi bor, finns en cañada (dalgång) där det ständigt rinner en bäck av kloakvatten från hushållen. Där är tätbebyggt och husen, som tidigare bestod av ömsom bräder, masonitskivor och rostig plåt som slagits ut till platta, tunna skivor från det som kanske varit matoljeburkar, är idag förbättrade och murade med betong och cementblock. Stanken från kloakbäcken ligger alltid över La Cañada, än om bäcken numera är till stor del överbyggd. Här har Comunidad Maranata i många år haft ett missionsfält, och bland barnen som växt upp här, finns nu några som kommer när vi samlas till möten. Vi brukar samlas hemma hos Clotilde och läsa bibeln och bedja ett par eftermiddagar i veckan.
Då jag nyss kommit tillbaka från Sverige och inte varit med på länge, beslöt vi oss för att börja läsa Lukas evangelium, från första början. Det passar ju bra, då vi nu nalkas julen.
Igår läste vi läste ur andra kapitlet om Jesu födelse. Det blev så mycket lättare att nere i La Cañada föreställa sig hur det var då Jesus föddes. Tänk att inte ha en ren bädd för det lilla nyfödda barnet, utan vara tvungen att bland djuren i ett stall hitta en krubba! Så riskabelt för ett nyfött barn, att ligga i denna smutsiga miljö. Och mamman, som behövde tvätta sig och akta sig för infektioner! Inga släktingar fanns i Betlehem, Josef och Maria fick nöja sig med stallet. Det måste vara lätt att bli missmodig i en sådan situation. Kanske psykades och förtalades då Maria som väntade barn. Och Josef, som inte var far till barnet! Men tänk att Gud vet hur han ska uppmuntra de betryckta. Herdarna, dessa enkla människor, som troligen inte ens kunde läsa, men hade jobbet att valla får; just de fick första glädjebudet från himlen. ”…en stor glädje för hela folket.  Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er…”  Och de fick höra sång av en stor änglahär från himlen: ”Ära vare Gud i höjden och frid på jorden, till människor hans välbehag.”  Och herdarna skyndade, jag tror de sprang allt vad de orkade, för att hitta stallet. De hade fått ett märkligt tecken, men för dessa herdar som var vana att sköta djur, var det inte svårt att känna igen: En krubba, d.v.s. en ho där man serverar djuren mat. Och där skulle hela världens Frälsare ligga lindad! De fann honom, och berättade om att de fått en speciell information från höjden om detta barn, och blivit manade att söka upp det. Josef och Maria fylldes av förundran och tacksamhet, mitt i sin belägenhet, då de kunde känna sig så utlämnade.
Det står att ”Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta”. En hjälp att orka med allt som de skulle möta framöver.

Vi har säkert alla så många gånger hört eller läst den välkända jultexten. Men när man sitter i smutsen och stanken nere i la cañada och läser om hur det gick till vid Jesu födelse, så blir det så verkligt och så förunderligt stort. Tänk att Jesus föddes i en sådan miljö! Att han steg ned, identifierade sig med de allra fattigaste och mest förnedrade. Lydia och Clotilde lyssnade och nickade då jag beskrev hur Jesus kom ned. Lydia riktigt strålade: ”Man känner att han är hos oss nu när vi talar om det och ber!” När man får till sig jultexterna på detta vis, då blir högtiden större än någonsin!
En hel grupp barn satt på golvet och lyssnade och var med när vi bad. Sedan ville de absolut sjunga också:
”El nombre de Jesús es dulce, nos trae paz y alegria, cantando esa melodia:
JESUS, JESUS, JESUS…
…diré a la tristeza fuera! Porque con Cristo yo al cielo voy!
(Namnet Jesus är ljuvligt, det ger oss frid och glädje när vi sjunger denna melodi:
JESUS, JESUS, JESUS… Jag säger till sorgen försvinn! För jag far till himlen med Jesus Kristus!)

Himlen sänkte sig ned, det kändes som om änglarna ackompanjerade den triumferande sången.
Och på söndag morgon har Ilenia lovat hjälpa till med barnmöte. Hon växte upp i denna miljö och hade svårt med både skola och kamrater. Nu har hon beslutat att följa Jesus, har låtit döpa sig och vill så gärna förmedla vad hon själv fått uppleva till de andra fattiga, vildvuxna barnen i området. Mitt i den nedbrytande och påfrestande fattigdomen i slummen finns det rikedom, framtid och hopp i Jesus!

Föregående inlägg Välkommen, Herre Jesus!
Nästa inlägg Ett stort tack till alla som varit med!

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x