Epoken Bällsta

Ledare av Berno Vidén

Det har varit en dramatisk vecka på Maranataförsamlingens missionscenter i Bromma. Den 8 mars i år stängdes församlingens hotell. Brandmyndigheterna bedömer att byggnadens  larmcentral inte är tillräckligt funktionell. Det tillsammans med ytterligare några anmärkningar som vi haft uppe till diskussion sedan april 2017 ledde till beslutet.

Sedan 1987 har Maranataförsamlingen i Stockholm funnits i Bromma. En stomme i arbetet har under alla år varit Pilgrimshem hotell, en plats där många gäster haft sin tillflykt kortare eller längre perioder.

En starkt bidragande orsak till att vi inte är beredda på att gå med på brandmyndigheternas nya krav är att församlingen snart måste lämna Bällsta. Hela området där vi har våra lokaler ska exploateras i ett projekt som bland annat omfattar drygt 2 000 lägenheter. På den tomt där församlingens missionscenter ligger planeras för en skola med plats för 900 elever. Inriktningsbeslutet till projektet, allmänt kallat Solvallastaden, togs av Exploateringsnämnden i Stockholms stadshus den 7 mars i år.

Parallellt har Stockholms stad sagt upp församlingens hyresavtal till villkorsförändring, där ett av villkoren är en för församlingen oacceptabelt kort hyrestid, nämligen 12 månader. Att församlingens hotell under sådana villkor samtidigt tvingas att göra dyra investeringar för att tillåtas fortsätta bedriva hotellverksamhet är orimligt. Samtidigt är gästernas säkerhet av högsta prioritet och brandsäkerheten får aldrig brista. På grund av dessa omständigheter har vi valt att stänga ner hotellet permanent på Bällsta.

Pilgrimshem hotell har under alla år vi varit på Bällsta varit församlingens primära inkomstkälla. Det har finansierat stora delar av verksamheten i Sverige och missionsarbetet i Dominikanska republiken och Haiti.
Stängningen innebär förändrade förutsättningar för olika åtaganden vi har på missionsfältet. Exempelvis betalar vi 16 lärares löner i en skola i Haiti vilket garanterar 600 barn fri skolgång. Ett annat stort åtagande är den dagliga frukostserveringen för 120 barn i Batey Palavé, Dominikanska republiken. Det är också många kroniskt sjuka människor som får regelbundet ekonomiskt stöd i Palavé och Las Palmas, de områden där vi främst arbetar. Exempelvis hjälper vi Emanuel, en 16-årig pojke, som lider av en svår blodsjukdom, sicklecellanemi. Han behöver ständig medicinering och även genomgå blodbyten ibland.

Församlingen har flera återkommande gåvogivare vilket vi är mycket tacksamma för.
Vår målsättning är att även i framtiden arbeta med denna viktiga mission, varför vi vädjar om fortsatt hjälp i förbön och gåvor till missionen.

Allt vi gör här i tiden är timligt och begränsat. Epoken Bällsta, de decennier församlingen varit i den gamla Bällstalundsskolan, skönjer sitt slut. Ännu vet vi dock inte med säkerhet hur lång tid vi blir kvar på platsen, men vad som än händer blickar vi framåt mot nya spännande utmaningar. Uppdraget vi fått av vår Herre och uppdragsgivare har i alla lägen högsta prioritet.

Ett stort böneämne idag är att församlingen hittar en ny plats i Stockholm med omnejd där vi kan fortsätta att vara ett missionscenter dit människor kan  komma och möta en levande gemenskap av syskon som älskar Jesus.
Tiden är kort – Jesus kommer snart!

Föregående inlägg Midnattsropet nr 1 2019
Nästa inlägg Församlingsliv

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x