Berno Vidén rapporterar från missionsfältet i Dominikanska republiken

I Batey Palavé, ett par mil utanför huvudstaden Santo Domingo, där församlingen har sitt missionscenter sedan flera år tillbaka, märks tydligt en ökad oro över hur levnadsvillkoren snabbt förändras till det sämre.

Den ekonomiska kris som på olika sätt drabbar hela världen med inflation och skenande energi- och matpriser, blir mer påtaglig hos den som är fattig och inte har några reserver att ta till, där man redan tidigare lever utan marginaler. Något som ytterligare försvårar är att många av de som bor här är papperslösa haitier. Det gör att de inte kan röra sig fritt ute i samhället för att söka jobb utan att riskera omhändertas av migrationsmyndigheterna och skickas till ett utarmat och kaotiskt Haiti.

Det bor nästan två miljoner haitier i Dominikanska republiken. Hur stor andel som är ”illegalt” i landet är det ingen som riktigt vet, men det handlar om hundratusentals.

Situationen är komplicerad med en historik som till stor del kan kopplas samman med den tid då haitier importerades som billig arbetskraft till sockerrörsfälten. Idag är de odlingarna marginella men haitierna lever kvar i landet.

De tusentals ”flyktingar” som olagligt tar sig över gränsen till Dominikanska republiken varje år gör det för att överleva. Samtidigt står dominikanska myndigheter inför ett gigantiskt problem med att ha en fungerande sjukvård åt sina medborgare. Idag förbrukas sjukvårdsbudgeten till mer än femtio procent av papperslösa, vilket skapar problem, och spänningar mellan haitier och dominikaner.

I missionsarbetet möter vi dagligen personer som drabbats av utanförskapet och som ständigt lever i fruktan för att utvisas. Häromdagen berättade en ung förtvivlad mamma, som vi lärde känna redan då hon var barn, att hennes man och andra anhöriga utvisats till Haiti efter att myndigheterna gjort en räd i området där de bor. Under loppet av några minuter fylldes en buss som sedan tog de papperslösa till gränsen.

Situationen här i Karibien är svår för många. Dominikanska UD varnar sina medborgare för att resa in i Haiti på grund av det våld som råder och att det inte finns någon myndighet som kan garantera besökarnas säkerhet. Många är de utländska medborgare som kidnappats av haitiska ligor, vilka med våld och förtryck kontrollerar delar av landet. Vi läser med oro hur till och med kristna missionärer kidnappas. I vissa fall begär förövarna sedan upp till en miljon USA-dollar i lösensumma.

Samtidigt som osäkerheten ökar och många har svårare att klara sina vardagliga bestyr så vet vi att det uppdrag församlingen har är övergripande, att i ord och handling sprida evangelium. Vi kan inte nå alla och vi har ingen möjlighet att lösa de gigantiska problem som tornar upp sig, men evangelium är och förblir Guds kraft till frälsning.

Föregående inlägg Omvändelsebudskapet
Nästa inlägg Att fullborda kallelsens bud

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x