Hjälp oss be till Gud om en rättfärdig byggmästare!

Utdrag ur mailhälsning från Dominikanska Republiken, där Berno Vidén just nu tillsammans med syskonen i Comunidad Maranata administrerar ett saneringsarbete i La Cañada, ett av huvudstadens fattigare bostadsområden.
Både människor och boendemiljön har upplevt ett lyft genom evangeliets förvandlande kraft.
Inför församlingens byggprojekt som till hösten inleds i Palavé, vädjar Berno om förbön.

De senaste veckorna har vi med hjälp av broder Isaias Rodriguez som anställd, arbetat en hel del i La Cañada i Las Palmas med att bygga över det stinkande kloakvattnet som rinner där. Det är ett stort projekt med stort ansvar för oss att hantera, och som visat sig ge oss kontakter med många nya människor. Det ekonomiskt administrativa ansvar vi gått in i ledde oss ganska omgående direkt in i ett typiskt exempel på hur korruptionen här fungerar som en för många helt naturlig sak. Vi har nämligen haft svårigheter med att få ut betalt material. Järnhandlaren berättade för mig att då kommunen handlar i hans butik så är det alltid nyckelpersoner som kommer och ska hämta ut sina privata provisioner. Det här fallet med oss är det enda han kan minnas där det inte förekommit. Material har alltså undanhållits oss i väntan på att se hur mycket som blir kvar då alla fått sitt. Bubblan sprack dock då vi gick till borgmästaren och beklagade oss över situationen, vilket ledde till att både järnhandlaren och kommunens samordnare kontaktades av honom och blev korrigerade. Till saken hör att samordnaren mer eller mindre tvingade oss att handla materialet i just den järnhandeln, något borgmästaren reagerade kraftigt på. De av saneringsarbetet berörda grannarna i La Cañada har alla genom det som skett visat oss stor tacksamhet och gett oss allt förtroende.

Första arbetsetappen, som sträcker sig från syster Clotildes bostad, är nu klar och man märker att det innebär ett stort lyft för hela området. Vår syster deltar även hon aktivt i detta arbete genom att servera byggarbetarna mat och kaffe.
Vi ser alltmer hur missionsarbetet i Palavé är angeläget. Ännu några haitiska familjer kommer numera på våra möten, och vi har också fått be till Gud för flera personer. För en vecka sedan fyllde Jessica elva år och det ville vi fira med att hon fick bjuda sina kompisar på ett riktigt födelsedagskalas! Men då vi kom till Palavé förstod vi att något nyligen inträffat. Där utanför samhällets polisstation var massor av folk samlade. En nittonårig haitisk kvinna, gravid i sjätte månaden hade nyss brutalt skjutits till döds av barnets far, en dominikansk polis, som sedan sköt sig själv till döds, precis utanför polisstationen. Haitiska, främst unga män, som fanns i närheten greps av polis och fraktades på två lastbilsflak iväg – förmodligen för att lämpas av vid gränsen. Trots den oro som präglade hela området kunde vi i alla fall fira Jessicas födelsedag.

Andréa med sina barn bor nu i en bättre bostad som vi genom en för ändamålet speciell gåva kunnat hjälpa henne med, och hon fortsätter troget kämpa för församlingen. Sorgen efter Yefrei är tung för både henne och de två pojkarna, men hon vet att han är hemma hos Gud och att vi alla snart ska mötas där. Elia och Maria tjänar troget bland syskonen i Palavé. Elia är svag till sin kropp och förmår inte arbeta mycket. Högt blodtryck och ett enligt läkare förmodat växande hjärta kan vara orsaken.

Situationen är svår för många då arbetslösheten drastiskt ökat i och med den finansiella krisen. Här finns inga bidragspengar eller andra kassor att vända sig till, och många dränker sina problem i sprit och droger. Även syster Yanet med maken Daniel befinner sig i en svår situation och Yanet ber om förbön för sin familj och framtiden.

Mitt i denna många gånger bistra verklighet får vi finnas med ett synliggjort evangelium och söka komma människor till hjälp. Det tackar vi Gud för. Församlingens skola har nu inom kort sin 5:e skolavslutning och det är med gripenhet vi ser hur Gud genom barnen och deras familjer berett ingång bland människorna i området.
Tidigare i år förvärvade församlingen en tomt med ett mindre hus bara en bit från nuvarande skollokaler.

Redan är ett visst arbete igång där och tillsammans med bröderna Marceló och Mario har vi målat huset, dragit nya vattenledningar och röjt upp på tomten.
Där planeras för byggnation av en fastighet som ska inrymma
skola, läkarmottagning, församlingslokal, bostäder, mm. Förslag till ritningar är klara och enligt planerna bör vi komma igång att bygga i september.

I planen finns även byggnation av en stor vattencistern som ska klara behoven för skolbarn och patienter även om vi drabbas av en längre tid av vattenbrist.
Det på tomten redan befintliga lilla huset kommer under läsåret 09/10 att fungera som skola och ställs i sommar i ordning under Veronicas ledning, och vi räknar också med att ha barnmöten och läkarmottagningar där under sommaren.

Broderliga hälsningar Berno

Föregående inlägg Jesus kommer!
Nästa inlägg Då vände Gud sig bort

Relaterade inlägg