Faller Mellanöstern samman?

Lars Bygdås i samtal med Stig-Erik Westman om dramatiken i Mellanöstern

Flera seriösa bedömare menar att hela det moderna Mellanöstern kan gå mot en våldsam upplösning. (Radioprogrammet Konflikt 15 juni) Genom de religiösa fejderna, främst då fiendskapen mellan sunni och shia, hotas flera länder att förvandlas till sekteristiska enklaver som bekämpar varandra. En av orsakerna är det politiskt instabila läget i flera av länderna. Detta i sin tur har sina orsaker bland annat i kolonialismen. Exempelvis Syrien som blev franskt mandat efter första världskriget och självständigt först 1944.
Vi får förlita oss på det profetiska ordet som säger att det är just här som slutstriden skall stå. När Messias upprättar fridsriket.

Ett annat exempel är Irak där dagliga attacker sker mellan olika religiösa grupper. Det fanns i Irak inte den folkliga bas som kunde förvalta de politiska reformer som röstades fram efter USA:s uttåg. Utan de olika grupperingarna började alltså bekämpa varandra. Den störtade Saddam Hussein gynnade sunni och nu slår alltså shia tillbaka.
– Det är som att läsa från 2 Krönikeboken 20, säger Stig-Erik Westman, inför det som nu sker i regionen. Han har hållit en serie aktuella bibelstudier i ämnet i Maranataförsamlingen på Bällsta.
– Där ser vi att Israels fiender i historien, de omkringliggande länderna började angripa varandra, säger Westman.
Det Westman här sätter fingret på skulle kunna sättas som rubrik och ge svar på den frustration och ovisshet som omgärdar tragedin i det sönderfallande Mellanöstern.
Så är det med det profetiska ordet. Det Gud har talat till historien – och framtiden…
Vi följer också vad som skett i spåren av den arabiska våren, som började i ungdomlig eufori men nu fått en mycket bitter eftersmak där folken inser att mörka religiösa krafter – mer totalitära konservativa krafter än de regimer de störtat, erövrat makten och hotar föra länderna tillbaka, långt tillbaka, i historien.
Exempelvis i Tunisien, där allt började, härskar idag salafister (betyder förfäder) som vill tillbaka till extrem islamism.
Så har vi Libyen, Egypten, Turkiet osv. Vad skall ske?
I Syrien förändras nu situationen dag för dag, och exempelvis Hizbollah tar allt djärvare initiativ i kriget.
Den syriske presidenten al Assad har också planer på att etablera en anfallsbas mot Israel på Golanhöjderna.
– Det är det syriska folkets vilja, sade al Assad i ett tal nyligen.
Det har nu i dagarna kommit en förfrågan från FN om Sverige skulle vara villigt att sända trupper till detta känsliga område.
Så går vi till Westmans bibelstudium som med skrämmande aktualitet visar vad Skriften säger om Syrien och Damaskus. I dagsläget, och i historien.
Westman utgår från Jesaja bok 17:1 och Psalm 83.
I Jesaja står det: ”Damaskus skall upphöra att vara en stad.”
Ett skakande budskap med tanke på vad som just nu utspelar sig i Damaskus och Syrien.
I Psalm 83:2 – 8  heter det:

– Gud var icke så tyst, tig icke och var icke så stilla, o Gud. Ty se dina fiender larma, och de som hata dig resa upp huvudet. Mot ditt folk förehava de listiga anslag och rådslå mot dem du beskyddar.
De säga: ”Kom, låt oss utrota dem, så att de ej mer äro ett folk, och ingen mer tänker på Israels namn.”
Ty endräktigt rådslå de med varandra, de sluta ett förbund: Edoms tält och ismaeliterna. Moab och hagariterna, Gebal, Ammon och Amalek, filisteerna tilllika med dem som bo i Tyrus.
Så kommer följande verser med rop om en uppgörelse med Israels fiender.
Dessa folkslag finns kvar idag, säger Stig-Erik. De gränsar till Israel med andra namn men med samma hotfulla utfästelser om död och utplåning gentemot Israel.
I söder har vi Amalekiterna och filisteerna – en bild på Gaza.
Där hittar vi den hårdföra terrororganisationen Hamas, som i flera omgångar genomfört raketanfall över Israels gränser.
Norrut har vi Libanon och Tyrus med terrororganisationen Hizbollah.
Så har vi amaréerna i Syrien. (vers 7)
Vidare Edom och Moab, dessa stammar som bodde i det som idag är Jordanien.Och märk väl att 70 procent av befolkningen är palestinier som föresatt sig att inta östra Jerusalem.
Det är dessa folk som just idag är bland fienderna mot Israel, Guds folk, utifrån vad vi sett i Psalm 83.

Så måste vi röra vid något som också är som ett eko från historien – nämligen det faktum att Israels fiender håller på att förgöra varandra!
Läs 2 Krönikeboken 20!
Vi talade om Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon.
I fjol var de tillsammans med Israel som gemensamt mål. Men nu i inbördeskrigets Syrien står dessa två organisationer emot varandra!
Hamas kämpar med oppositionen. Hizbollah för al Assads regeringstrogna styrkor, säger Stig-Erik.
Arabförbundet med det mäktiga Saudiarabien i spetsen är ledande inom sunnifalangen och fördömer i dagarna alla som samarbetar med Hizbollah.
 Al Assads Syrien med Hizbollah är shiainriktat.

Så till den skakande profetian i Jesaja 17
”Damaskus skall upphöra att vara en stad.”
– Det är en profetia som kommer att gå i uppfyllelse, säger Westman. Och det finns nu aktuella uppgifter på internet där en amerikansk förkunnare Jack Kelly i ett bibelstudium från 2012 uttalar sig om situationen i Syrien och Damaskus.
”Tusentals missiler och raketer i Libanon, Gaza och Syrien är positionerade för att slå ut strategiska mål i Israel”, säger han.
”För att undvika dubbelarbete inför en samordnad attack mot Israel har Iran skapat och kommer att kontrollera en stridsledningscentral just i Damaskus – eller rättare sagt under Damaskus.”
”Om Israel tar tillfället i akt och i förebyggande syfte försöker slå ut denna central kan detta anfall bli mycket kraftigt. Med de kraftigaste vapen människan i dag känner. Och profetian i Jesaja 17 om att Damaskus skall förvandlas till en stenhög går i uppfyllelse.”
– Här får vi vara ödmjuka, säger Stig-Erik. Detta är bara ett antagande. Men det visar ett scenario som kan bli verklighet.
– Min bön till Gud är att vi skall slippa uppleva dessa fruktansvärda vapen. Samtidigt måste vi påminna om att Herrens profetior kommer att gå i uppfyllelse.
– Det är inte profetens uppgift att skrämma folket.
– Profetens uppgift är att varna. Och låt oss se på hoppet om Jesu snara tillkommelse. Vi är så nära, och det kan mycket väl hända att uppryckelsen inträffar innan detta händer.
– Och då vet vi att i det kaos som följer kan mycket hända mycket snabbt säger Stig-Erik Westman.

Föregående inlägg Jesus är vägen till sann lycka
Nästa inlägg Myrans vishet

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x