Jesus säger: Följ mig!

Vittnesbörd: Marja Strömmare

Det är ett bibelord jag inte kommer ifrån som jag måste få dela med er. Vi befinner oss där Jesus vandrar omkring med lärjungarna efter uppståndelsen. Det är Johannesevangeliet 21, sista delen av kapitlet där. Det är bara en halv mening som drabbat mig så. Jag känner så väl igen mig. Den som känner igen historien vet att Jesus frågade Simon Petrus: ”Simon, Johannes son, älskar du mig?” Och Simon Petrus får gång på gång förklara hur mycket han älskar Jesus, och han får ett uppdrag av Jesus: ”Var en herde för mina får. För mina lamm på bete.” Den tredje gången Jesus frågar, står det att Petrus blev bedrövad över att Jesus för tredje gången frågade: Har du mig kär, och han svarade:

– ‘Herre, du vet allt. Du vet att jag har dig kär.’ Jesus sade: ‘För mina får på bete. Amen, amen säger jag dig: När du var yngre, spände du själv bältet om dig och gick vart du ville. Men när du blir äldre, skall du sträcka ut dina händer och en annan skall spänna bältet om dig och leda dig dit du inte vill.’ Detta sade han för att ge till känna med vilken död Petrus skulle förhärliga Gud. Sedan sade han till honom: ‘Följ mig (Joh 21:17-19)!’ 

Sedan står det så här: ”Petrus vände sig om och fick se att den lärjunge som Jesus älskade följde efter.”
Simon Petrus hade betygat sin kärlek till Jesus, och det sista Jesus säger till honom är: Följ mig! Men Petrus vände sig om och fick se att Johannes kom efter. Och när Petrus fick syn på honom, står det att han frågade Jesus: “Herre, hur blir det med honom?” Det där grep mig. Det tar mig så hårt. Petrus hade tagit emot sin kallelse, han hade betygat för Jesus att han älskade honom över allt. Men så får han för sig att vända sig om och se på den andre lärjungen. Hur blir det med honom? Jag vet inte om han hade ångest för hans själ eller kallelse, eller om han undrade: Ska han verkligen följa med oss nu? Jag vill vara med Jesus! Jag vet inte. Det kan jag inte utläsa ur det här. Men han  ändrar fokus och vänder sig om. Och säger: Hur blir det med honom?
”Jesus svarade: “Om jag vill att han skall vara kvar tills jag kommer, vad rör det dig? Följ du mig!” Och det här har gripit mig, och kanske någon annan behöver höra det. Vad rör det dig om den som sitter bredvid dig, om den du har i din familj följer Jesus, om de följer Jesus. Vi måste säga ja till kallelsen från Jesus. Följ mig, säger Jesus. Och då ska vi inte vända oss om och se efter vilka som eventuellt följer med oss, eller vilka som eventuellt protesterar.

Föregående inlägg Vårt uppdrag: Att tala väl om Jesus
Nästa inlägg Kyrie Eleison – Herre förbarma dig

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x