Kortnytt

Lugnetkyrkan i Falun måste välja

– Ändra er inställning till homosexuella eller vi avslutar våra ekonomiska förehavanden, hotar kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck i Falun. Bakgrunden är ett program i P4 Dalarna där bland andra Lugnetkyrkan i Falun utmålas som homodiskriminerande.
– Det är upp till församlingen om de vill ändra sig eller inte, säger Storck till tidningen Dagen.
Storck säger vidare att han inte har några problem att samarbeta med kristna samfund, men att det blir problematiskt när man har en tro som kolliderar med kommunens värdegrund.

Till försvar för de drabbade församlingarna ställer sig bland annat pingströrelsens ledare Daniel Alm genom att anmäla P4 Dalarnas inslag till granskningsnämnden. Han menar att rapporteringen varit osaklig och att de utpekade församlingarna inte gjort något olagligt.

MR kommenterar: Det är avgörande för kristna församlingar att inte göra sig beroende av statliga och kommunala bidrag. Historien visar tydligt vilken förödande effekt dessa bidrag har. Verksamheter och gudstjänster anpassas utifrån krav som samhället ställer för att vara bidragsberättigad och därmed går udden i evangeliet förlorad. Det Guds ord förklarar vara synd tystas ner och församlingen förminskas till att bli ett serviceorgan åt samhället.

Fick sparken efter att ha länkat till  artikel om dömda hbtq-profiler

En lärare på Litorina folkhögskola i Karlskrona har fått sparken. Brottet: Läraren har privat delat en länk till en artikel i Världen idag som handlar om hbtq-profiler med koppling till Pride som dömts för sexuella brott mot barn.
– De reagerar på något jag gjort i det privata och menar att det då skulle smitta min professionella gärning som lärare, som ju fungerat bra i flera år utan några konstigheter eller reaktioner, säger den sparkade läraren till Världen idag.
Samma tidning citerar även Skandinaviska människorättsjuristerna som menar att ärendet är principiellt viktigt:
– Det aktualiserar inte bara arbetsrättsliga frågor av flera dimensioner och frågan om diskriminering på grund av religion, utan även mänskliga rättigheter som åsikts- och yttrandefrihet, skriver chefsjurist Ruth Nordström.

Föregående inlägg Midnattsropet nr 2-3 2019
Nästa inlägg Ett härbärge – mitt i stormen

Relaterade inlägg