Jesus dog en gång för alla

Vittnesbörd av Ingegerd Fredriksson

Frid allesammans. Vi har ju flyttat till Siljansnäs och där har vi en loppis. En dag när jag var där så kom det in en kvinna som sa: “Har ni sett i Världen idag, så fantastiskt, de har hittat några kvigor i USA som de ska ha till rening i Jerusalem.” Jag blev helt förstummad, och tänkte, vad är det här? Jag bad till Jesus när jag kom hem, för jag måste få hjälp att förstå det här. Det kom ett ord till mig:en gång. Han gick in i det allra heligaste en gång och det ska inte vara någon rening en gång till. Jag påmindes om bibelordet från Hebreerbrevet 9:

Men nu har Kristus trätt fram som överstepräst för det goda som skall komma. Han har gått genom det större och fullkomligare tält som inte är gjort av människohand, det vill säga inte tillhör denna världen. Och med sitt eget blod, inte med blod av bockar och kalvar, har han en gång för alla trätt in i helgedomen och vunnit befrielse åt oss för evigt. Om nu blod av bockar och tjurar och stänk av askan från en kviga helgar de orena så att de blir rena i yttre mening …

Det var alltså det kvinnan på loppisen menade.

…hur mycket mer måste då inte blodet från Kristus, som i kraft av evig ande har framburit sig själv som ett felfritt offer åt Gud, rena våra samveten från döda gärningar så att vi kan tjäna den levande Guden.

Därför är det ett nytt förbund som Kristus förmedlar, för att de kallade skall få det utlovade eviga arvet, sedan han dött för att befria dem från överträdelserna under det förra förbundet. När ett testamente föreligger måste det ju styrkas att den som har skrivit det är död; testamentet blir giltigt först efter dödsfallet och har ingen verkan så länge dess upphovsman lever. Därför kunde inte heller det förra förbundet instiftas utan blod. När Mose hade läst upp alla lagens bud för hela folket tog han blod från kalvar och bockar tillsammans med vatten och röd ull och isop och stänkte det på själva boken och på allt folket och sade: Med detta blod bekräftas det förbund som Gud har fastställt för er. Likaså stänkte han blod på tältet och alla gudstjänstföremålen. Ja, enligt lagen renas nästan allting med blod, och utan att blod utgjuts ges ingen förlåtelse.

Avbilderna av det som är i himlen måste alltså renas med sådana medel. Men de himmelska tingen själva kräver bättre offer. Ty Kristus gick inte in i en helgedom som var byggd av människohand och bara en bild av den verkliga. Han gick in i själva himlen för att nu träda fram inför Gud med vår sak. Och han gjorde det inte för att offra sig många gånger, så som översteprästen varje år går in i helgedomen med blod som inte är hans eget. Då hade han måst lida många gånger alltifrån världens skapelse. Men nu har han trätt fram, en gång för alla, vid tidens slut, för att utplåna synden genom att offra sig själv. Och liksom det är människans lott att en gång dö och sedan dömas, så har Kristus en gång offrats för att lyfta bort mångas synder och skall uppenbara sig en andra gång, och då inte för syndens skull utan för att rädda dem som väntar på honom (Heb 9:11-28).

Ja, ni förstår att jag blev glad när jag läste detta fantastiska bibelord. Jag vill dela det med er, för att jag kände att vi har något bättre att stå på; inte att vi ska bli som Israel, utan att vi får stå på Ordet – Gud ger oss förlåtelse genom sitt blod.

Föregående inlägg Vem är Jesus?
Nästa inlägg Bibeltolkning

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x