Frukost i Batey Palavé

Text: Berno Vidén

Innan solen går upp i den tidiga morgonen så levereras den dagsfärska mjölken direkt från bondgården. Ett par timmar senare kommer ca 120 barn till Comunidad Maranatas missionscenter för att få varm choklad och smörgås. Varje morgon måndag till fredag har vi möjlighet att hjälpa alla dessa barn med dagens viktigaste mål.
Två av pojkarna som är inskrivna vid frukosten heter Edison 7 år och hans lillebror Isaias. Den här morgonen kom Edison ensam. Elaine som tar emot barnen då de kommer frågar efter Isaias och undrar varför han inte följde med idag. Orsaken var att mamma var sjuk och inte hade gjort honom i ordning.
– Men han fyller ju fem år idag, säger Elaine. Han ska få en present.
– Gör han? svarar Edison och strålar med hela ansiktet.
Edison skyndar sig att äta sin frukost. Vi låter Elaine berätta vad som sedan hände:
”Edison kommer ut från matsalen och säger snabbt att han ska springa och hämta Isaias. Klockan var nästan 8 på morgonen och vi skulle precis stänga frukosten men då väntade vi så att bröderna skulle hinna tillbaka. Efter ett tag kom de springande och lillebror gick in för att få sin frukost. Edison som redan hade ätit väntade utanför. När vi började sjunga födelsedagssången för Isaias så såg man på storebror att han blev jätteglad och hur han lite tyst sjöng med i sången. Det kom tårar ur hans ögon, glädjetårar. Han blev så glad för att hans lillebror uppmärksammades på sin födelsedag och fick en present. Det verkar inte som att de är så vana att få presenter. Ofta vet inte barnen om att de fyller år. Jag tyckte det hela var så fint.”
Här i Batey Palavé bor det många fattiga familjer som är inskrivna i frukostserveringen. En flicka som vi under flera år har hjälpt heter Mileidi. Hon har fått hjälp att behandla en svår brännskada. Hon befann sig hemma på familjens bakgård när någon oförsiktigt hanterade bensin som exploderade i hennes ansikte. Mileidi låg på sjukhusets intensivavdelning under lång tid och familjen trodde att hon skulle dö. Mot alla odds och tack vare all hjälp till vård är Mileidi idag nästan helt återställd.
Mileidi har fem syskon och familjen kämpar varje dag för sin överlevnad. För någon månad sedan hjälpte vi dem att hyra ett nytt hus då det gamla de bodde i saknade golv och varje gång det regnade så forsade vattnet genom deras bostad. Nereida, barnens mamma, kämpar hårt för att försörja familjen. För en tid sedan fick hon jobb hemma hos en äldre svårt sjuk kvinna som behövde hjälp för sin dagliga omvårdnad, men jobbet varade bara i några månader, så just nu är hon arbetslös. Hennes man arbetar som medhjälpare på en sopbil men också han är sjuk och sängliggande under vissa perioder.
Inför julen är Nereidas familj en av dem som behöver extra hjälp. Vi planerar att göra ett rejält inköp med julmat till familjen och till ytterligare ett tjugotal av de familjer här i Palavé som har det som svårast.
Två andra barn som också är inskrivna i frukostserveringen heter Wandi och Melvin. Vi besökte deras familj och upptäckte att barnen inte hade några sängar att sova i. De sov på golvet. Tack vare hjälp som samlats in har barnen lagom till julmånaden fått en ny säng, vilket blev till glädje för hela familjen.
Avslutar med ett bibelord: ”Sänd ditt bröd över vattnet, ty i tidens längd får du det tillbaka.”

Fridshälsningar Berno Vidén

Föregående inlägg Midnattsropet nr. 5 2014
Nästa inlägg Herren strider för oss!

Relaterade inlägg