Stormvarning

Text: Emanuel Johansson

Just i början av det här året drabbades vi på Åland av den kraftigaste stormen på över 100 år.
Under natten gick strömmen och överallt på hela ön gav träden vika och la sig över vägar, hus och ledningar. På morgonen var knappt några vägar farbara, mobiltelefonnätet och det fasta telefonnätet låg nere. Till och med radiomasterna var ur funktion, så information var svår att nå fram med. Någon gång mitt på dan var radion åter igång och de stora vägarna var uppröjda, men elektriciteten var på flera håll inte igång på flera veckor, flera butiker fick slänga stora mängder mat som blev förstörd under de strömlösa dagarna. För skogsägarna var det ett hårt slag, beräkningar säger att upp emot en tiondel av hela fasta Ålands skog blåste omkull den där natten.
Det här är en händelse som man inte glömmer. Ena kvällen var det fest och glädje och plötsligt förändrades bilden dramatiskt. Det påminner om det Paulus skriver till Tessalonikerna:

– Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. När folk säger: ”Fred och trygghet”, då drabbas de av undergång lika plötsligt som smärtan kommer över en kvinna som skall föda, och de slipper inte undan.

Vi lever i den yttersta tiden. Bibelns undervisning gör det klart för oss att stora och omvälvande saker ska gå över jorden och att detta ska intensifieras inför Jesu andra tillkommelse.
I vår tid är det mycket som signalerar en ökad spänning. Tonen mellan vår tids makthavare är sådan att man anar att vad som helst kan hända mycket plötsligt. Gång på gång hör vi hot och vapenskrammel. Detta sker mot den bakgrund vi har från kriget i Syrien där Ryssland, Iran och Turkiet rört sig åt ett håll, medan USA och väst åt ett annat. Samtidigt förstår vi att världens terrorbalans ändrats när vi följer utvecklingen i Kina och dess relation med Väst och framför allt USA.
Den östliga stormakten har en tydlig strategi att expandera och öka sitt inflytande i världen. En inriktning som resulterat i finansiering av jättelika infrastrukturprojekt i många länder genom vilka Kina nu till exempel äger ca 10 procent av Europas alla hamnar. Samtidigt byggs den millitära kapaciteten upp. USA vars ekonomi svajar har tappat sin särställning bland supermakterna i världen. Hur länge kommer terrorbalansen hålla?
Den ökade spänningen sker samtidigt som den tekniska utvecklingen går med ett rasande tempo.
Utan teknikens hjälp kan vi varken kommunicera, köpa eller sälja, resa, hålla värmen eller laga mat. Vårt samhälle är på det viset mer sårbart än någonsin tidigare.

För den som tror på Jesus finns ett hopp om en underbar framtid tillsammans med fridsfursten från Golgata. Jesu tillkommelse ger ett perspektiv som gör att vi mitt i allt kan lyfta vårt huvud och se längre. Men bibelns undervisning om Jesu tillkommelse låter oss också förstå att allt det som byggs upp här i tiden under människans förvillelse och bortvändhet från Gud inte kommer att bli byggstenar i det rike vi väntar på. Istället kommer saker och ting brytas ner och gå under. Dessa processer kommer verkligen inte endast yttra sig i abstrakta andliga avseenden utan kan ta sig mycket konkreta uttryck.
Kanske stormen helt plötsligt också drar över Sveriges land. Kanske det då inte handlar om sekundmeter och fallande träd utan något betydligt allvarligare.

Vi ska vara tacksamma för den trygghet som varit i våra länder under lång tid. Men vi får inte ta det för givet. Jag tror att vi behöver en större krismedvetenhet och inte ställa oss i raden av dem som ropar ”fred och trygghet”.
Vi som Guds folk behöver vara ajour med det profetiska läget i vår tid och vara beredda även när detta slår till på det mest konkreta sätt. Aposteln fortsätter sin hälsning till Tessalonikerna:

– Men vi som hör dagen till, låt oss vara nyktra, iförda tron och kärleken som pansar och hoppet om frälsning som hjälm. Ty Gud har inte bestämt oss till att drabbas av vredesdomen utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus. Han har dött för oss, för att vi skall leva tillsammans med honom, vare sig vi är vakna eller insomnade. Uppmuntra därför varandra och uppbygg varandra, så som ni redan gör.

Vi har ett hopp, vi har ett hem! Vad än som sker får vi hålla oss nära Jesus och vänta på honom!

Föregående inlägg Midnattsropet nr 2-3 2019
Nästa inlägg Ett härbärge – mitt i stormen

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x