Nödrop från församlingens syskon i Ukraina

Rapport av Berno Vidén

Maranataförsamlingen såg fram emot ett besök från Ukraina. Bara några dagar innan kriget bröt ut var resan fortfarande bokad för pastor Vasily Muravitskij och hans hustru Ocsana. Tanken var att de skulle stanna hos oss under en veckas tid och delta i församlingens möten. Det är ett utbyte vi haft under många år. Grupper från Maranataförsamlingen har flera gånger besökt deras församling i Kiev, speciellt under hösten då de brukar ha en särskild skördehögtid med mycket festligheter och tacksägelse.

Tre dagar innan det planerade besöket och lika många dagar innan kriget brakar loss meddelar Muravitskij att oroligheterna i Ukraina satte stopp för planerna:

– Vi ville så gärna se er och tillbringa tid tillsammans med er alla. Jag hoppas att allt lugnar ner sig och att Gud ger oss tillfälle att träffas framöver. Hjärtliga hälsningar till alla! Vi ber för er. Bed också för oss!

Torsdagen den 24 februari, samma dag som besöket skulle komma, nås vi av rapporter som säger att kriget nu är i full gång. Muravitskij skriver:

– Hos oss i Irpen är allt lugnt. Vi fortsätter bedja och är lugna. I Kiev och runt Kiev sägs det att militära baser och flygfält bombas. Hjärtliga hälsningar till alla! Tack för era förböner. Ni finns i våra hjärtan.

Striderna tilltar och hälsningarna vi får blir alltmer alarmerande. Bomber faller bara några kilometer från där de befinner sig och de tvingas söka sig ner i källare för att ta skydd. Tack och lov så verkar internet fungera och vi kan ha kontakt med flera av våra ukrainska vänner. De flesta befinner sig nu på flykt, en del utan att veta var de ska ta vägen. En ung flicka skriver att de befinner sig i ett skyddsrum och hör explosioner utanför:

– Vi behöver mycket förbön! Nätterna som följer är mardrömslika. Alla är på helspänn och ingen kan sova. Explosionerna avlöser varandra.

I denna svåra situation vänder sig syskonen till Gud i bön, men också i lovsång. I en videohälsning fick vi höra ljuvliga stämmor som tackar Gud för hans trofasthet.

Vasily Muravitskij skickade en särskild hälsning till Maranataförsamlingen som vi publicerar här. Fortsätt att bedja för våra syskon i Ukraina:

Kära bröder och systrar i Sverige! Såsom ni känner till har rysk militär angripit vårt land, Ukraina. Idag lider också den civila befolkningen, projektiler slår ned i bostadshus, köpcentrum, vägar och broar brinner och ödeläggs. Och framför allt så dör människor, såväl ukrainare som ryssar. Mödrar gråter, vi har drabbats av en stor bedrövelse. Vårt folk gömmer sig i källare och skyddsrum, en del flyr till andra städer och länder. Med ett ord råder olycka och bedrövelse!
Jag ber uppriktigt om att var och en av er ropar till Herren, att Gud ska stoppa kriget! Han förmår allt och är mäktig att göra detta! Jag tror att han på grund av böner kommer att göra detta inom de närmaste dagarna!
Vi älskar er mycket och tackar för ert stöd och er hjälp! Jag välsignar er i vår Herres Jesu Kristi namn!

– Vasily Muravitskij

Föregående inlägg Maranata – Kom, Herre Jesus!
Nästa inlägg Korsets väg

Relaterade inlägg