Det sigillmärkta Lammet

Appell av Robin Vidén

De fann honom där på andra sidan sjön och frågade honom: “Rabbi, när kom du hit?” Jesus svarade dem: “Jag säger er sanningen: Ni söker mig inte för att ni har sett tecken, utan för att ni fick äta av bröden och bli mätta. Arbeta inte för den mat som tar slut, utan för den mat som består och ger evigt liv och som Människosonen ska ge er [här talar han om sin död]. På honom har Gud Fadern satt sitt sigill” (Joh 6:25-27).

Alla lamm som skulle offras måste genomgå en prövning. De skulle skärskådas och det fick inte finnas vare sig lyten eller defekter hos dem. Man gick noggrant igenom hela lammet, och det är människor som gör det. Sedan märks lammet med ett sigill och förs tillsammans med de andra djuren som också skulle offras.

Människosonen skulle också prövas här i tiden. Jesus prövades flera gånger av fienden och alla fick ge sitt vittnesbörd. De onda andarna sa till Jesus: ”Du är Guds helige, har du kommit hit för att straffa oss innan domen?” När Jesus var ute i öknen så frestades han av djävulen som kom fram till honom när han är som svagast och sa: “Om du är Guds Son, så befall att de här stenarna blir bröd.” Fienden visste vem han var och gav också sitt vittnesbörd. Han prövades i allt och man fann inget fel eller något ont hos honom. Efter att ha prövat Jesus vid tre olika tillfällen fick fienden vika undan. Det fanns ingenting att fälla honom med.

När Jesus döps i floden Jordan så sänker sig Guds Ande ner över honom och en röst ifrån Fadern säger: “Denne är min älskade Son i vilken jag har funnit behag.” Ingen kunde ge honom ett annat vittnesbörd än att han var Guds Son. Djävulen, de onda andarna, människor, och i Matteus evangelium när korsfästelsen skildras, står det hur den romerska officeren som vakade över korsfästelsen reagerade när han såg och hörde allt som skedde med Jesus. Då Jesus gav upp andan utropade han: “Den mannen var verkligen Guds Son!” I sanning var han den han sade sig vara. Det fanns ingenting ont hos honom. Jesus var det rena, obefläckade Lammet.

Människosonen ska ge evigt liv. På honom har Gud Fadern satt sitt sigill. Vid uttåget ur Egypten prövades också lammen som skulle slaktas och ätas. Under tio dagar skulle de noggrant synas och rannsakas. Det var människor som förebildligt genomförde prövningen, men när det gäller Jesus var det Gud Fadern själv som satte sitt sigill, och ingen kunde hitta någon brist. Jesus blev människa men det fanns ingen synd hos honom. Han visste inte av någon synd. Han är det fullkomliga Lammet som skapat försoning mellan Gud och människan på ett underbart sätt.

Föregående inlägg Vad hände med det bibliska dopet?
Nästa inlägg Kom ihåg!

Relaterade inlägg

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johan
Johan
6 months ago

Amen!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x