Hans Lindelöw skriver om Öst

Matteusevangeliet 26:52:

”Då sade Jesus till honom: Stick ditt svärd tillbaka i skidan: för alla som tar till svärd ska förgöras genom svärd.”

Alla som tar till svärd ska förgöras genom svärd. När det ordet aktualiseras hänvisar man vanligtvis till Jesus själv. Det är svårt att finna något ordagrant parallellställe i Gamla testamentet, även om 1 Moseboken 9:6 onekligen får fram meningen: ”Den som utgjuter människoblod, hans blod skall av människor bliva utgjutet, ty Gud har gjort människan till sin avbild.”

Krig är således fruktlöst, lönlöst i väsentligt avseende. Det är tragiskt när folk och länder tar till vapen mot varandra, vilket vi nu bevittnar i den tid vi lever.

Bergspredikans Kristus talar om en annan väg än krigets, och hans ord är ett annat slags svärd än svärdet av stål.
Det är Andens svärd.
Låt oss bedja för de slaviska brödrafolken – Ryssland och Ukraina – som sedan många år befinner sig i krig mot varandra! Först det så kallade hybridkriget från vintern 2014, som ledde till annekterande av Krim. Sedan den fullskaliga invasion som skedde den 24 februari 2022, som Putinregimen kallat för ”militär specialoperation”, och som pågår för fullt ännu i slutet av augusti 2024.
Låt oss bedja för de kristna församlingarna som befinner sig i dessa länder, och av vilka vi har kommit i kontakt med flera på båda sidor!
Under det senaste årtiondet har vi kontinuerligt upprätthållit kontakten med en församling i Irpen i Ukraina.
Om Gud vill och allt går bra så kommer jag att besöka dem på deras inbjudan även detta år, i samband med en större sammankomst där i september.
För att vittnesbördet om Kristus ska bli befäst (1 Kor. 1:6). Tänk om det skulle kunna påverka situationen, om än aldrig så litet, i rätt riktning.

”Om ni hade tro, vore den ock blott såsom ett senapskorn, så skulle ni kunna säga till detta mullbärsfikonträd: Ryck dig upp med rötterna, och plantera dig i havet, och det skulle lyda eder” 
(Luk. 17:6).

Föregående inlägg Urkristen socialism
Nästa inlägg ” … tills jag kommer tillbaka”

Relaterade inlägg